Stiri

25 august. Ziua Națională a garderobei de tip Second Hand, în America

25 august. Ziua Națională a garderobei de tip Second Hand, în America
25 august. Ziua Națională a garderobei de tip Second Hand, în America [Sursa foto: Pinterest]
Pe 25 august se sărbătoreșe Ziua Națională a garderobei de tip Second Hand în America.

De câte ori nu ai cumpărat o haină pentru a o purta o dată sau de două ori și apoi a sfârșit în spatele dulapului pentru că nu ți s-a mai părut la fel de interesantă? De aceea, în America există o mișcare care i-ar putea ajuta pe oameni să nu mai risipească atâtea haine: Ziua Națională a Hainelor Second Hand, zi care se sărbătorește pe 25 august. Cumpărarea hainelor la mâna a doua, dar și reciclarea hainelor creează un ciclu pozitiv, crucial chiar, pentru reducerea deșeurilor.

Din păcate, este un stigmat în privinţa magazinelor second hand, dar trebuie să vorbim și despre aspectele pozitive ale acestui tip de magazine.

Motivele pentru care putem folosi haine de tip second hand 

Nu pledăm pentru a purta haine zdrențuite sau articole care sunt clar neigienice, dar cumpărarea de haine second hand din surse de încredere are beneficii mari. În primul rând, un magazin de tip second hand îți poate salva mult din bugetul tpu alocat hainelor și vestea bună este că, uneori, la second hand, în ciuda numelui, poți găsi chiar și haine noi. În al doilea rând, second hand-ul este un element important în lupta pentru protejarea mediului înconjurător pentru că ajută la reducerea producerii de deșeuri prin refolosirea hainelor purtate. 

25 august. Ziua Națională a garderobei de tip Second Hand, în America
25 august. Ziua Națională a garderobei de tip Second Hand, în America[Sursa foto: Facebook]

Însă dacă vrei să scapi de hainele pe care nu le mai îmbraci, poți pur și simplu să le donezi câtre alte persoane. În unele orașe din țară au fost amplasate diverse containere în care poți duce hainele pe care nu le mai porți, ulterior fiind donate câtre persoanele care au nevoie. 

Cum au luat naștere magazinele de tip second hand? 

Înainte de Revoluția Industrială hainele erau puține, dar și foarte scumpe, însă imediat după revoluție lucrurile s-au schimbat în această zonă. Hainele au început să se producă în cantități din ce în ce mai mari și curând oamenii au început să cumpere haine des și să le arunce pe cele vechi. Astfel că, stereotipul hainelor de tip second hand este legat de faptul că semnifică o lipsă a banilor, însă acest stigmat a început să se schimbe când serviciile creștine au început să colecteze haine pentru oamenii sărmani. Ulterior au început să apară și magazinele de tip second hand, iar acestea ofereau un stimulent celor care furnizau servicii de caritate. Astăzi, în shimb, generația Z și Millennialii au devenit din ce în ce mai activi în promovarea sustenabilității atunci când vine vorba de îmbrăcăminte. 77% dintre Millennials preferă să achiziționeze haine ecologice, notează National Today.