Stiri

23 aprilie - Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor! Ce s-a întâmplat și de ce sărbătorim această zi?

Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor
Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor [Sursa foto: PixaBay]
Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor se sărbătorește anual pe 23 aprilie. Motivul pentru care sărbătorim această zi!

Acum 26 de ani, UNESCO a decis în cadrul conferinţei generale de la Paris că trebuie să celebrăm cititul în mod special. Astfel, UNESCO a decis ca 23 aprilie să rămână data aniversării internaţionale. Iubitorii de lectură sărbătoresc în fiecare an „Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor”. Sărbătoarea este organizată de UNESCO cu scopul de a promova drepturie de autor, publicarea și lectura. Începând din anul 2005, pe 23 aprilie nu se sărbătoreşte numai ziua cărţii, ci şi ziua bibliotecarului. 

Ziua internațională a cărții comemorează și moartea unor autori celebri în literatura universală 

De asemenea, în această zi sărbătorim naşterea şi moartea lui William Shakespeare, fiind născut pe 23 aprilie 1564, iar pe data de 23 aprilie 1616, a încetat din viață. Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor comemorează moartea a unor mari scriitori ai lumii: Vladimir Nabokov, Manuel Mejía Vallejo, dar şi ziua în care a murit creatorul lui Don Quijote, Miguel de Cervantes Inca Garcilaso de la Vega, englezul William Wordworth, francezul Jules Barbey d’Aurevilly.

William Shakespeare
William Shakespeare[Sursa foto: Wikipedia]

Pe 23 aprilie, în multe țării ale lumii sunt desfășurate expoziții de carte, lecturi publice și diferite manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura. Totodată, în fiecare an, pe 23 aprilie, cei de la UNESCO, alături de organizațiile internaționale care reprezintă cele trei sectoare ale industriei de carte: biblioteci,librării și editori, selectează „Capital Woeld Book”, pentru o perioadă de un an de zile.

Din primele informații, ideea marcării acestei zile a fost oferită de Spania, unde are loc, în această zi, Festivalul Trandafirilor, evenimentul în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe. Mai mult, pe 23 aprilie, în Spania, fetele și femeile primesc flori, iar bărbații primesc cărți. Obiceiul de a oferi cărți a fost practicat după anul 1916.

Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor
Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor[Sursa foto: PixaBay]

Beneficiile cititului

Cititul îmbunătățește cultura generală,sănătatea mintală, reduce stresul, crește capacitatea de gândire analitică, îmbunătățește memoria, crește capacitatea de concentrare și calitatea somnului.