Stiri

22 septembrie 2022: Ziua mondială fără mașini

Ziua mondială fără mașini
22 septembrie 2022: Ziua mondială fără mașini [Sursa foto: PixaBay]
Ziua mondială fără mașini este sărbătorită în fiecare an la data de 22 septembrie.

Ziua mondială fără mașini este sărbătorită, anual, pe data de 22 septembrie. Zilele fără utilizarea mașinilor personale provoacă să ne deplasăm și altfel decât ne-am obișnuim. În această zi este indicat să alegem un mijloc de transport mai prietenos și curat pentru mediul înconjurător.

Traficul aglomerat este una dintre cele mai mari probleme ale societății moderne. Un alt dezavantaj al traficului aglomerat este poluarea, iar avertizările cu privire la pericolele la care natura este expusă cresc de la an la an. 

Uniunea Europeană realizează zilnic eforturi pentru a transforma orașele și străzile Europei în mod sustenabil, pentru a reduce poluarea și a contribui la un mediu mai sănătos pentru cetățeni și pentru planetă.

Ziua mondială fără mașini
Ziua mondială fără mașini, sărbătorită pe 22 septembrie 2022 [Sursa foto: PixaBay]

Când era sărbătorită Ziua mondială fără mașini inițial

Data la care era sărbătorită Ziua fără mașini inițial a fost 17 iunie și a fost stabilită de Asociația pentru Transport Ecologic, din Marea Britanie, în 1997. Evenimentul era marcat pe plan local, în cadrul Săptămânii Transportului Verde. Un an mai târziu, în 1998, francezii au avut ideea înființării campaniei „În oraș, fără mașina personală!”.

Scopul este descurajarea circulației cu mașina personală sau de serviciu, în favoarea deplasării pe jos, cu bicicleta sau a transportului în comun.

Citeste si: 23 septembrie 2022: Echinocțiul de Toamnă. Tot ce trebuie să știi despre această dată

Pe plan european, Ziua mondială fără mașini este precedată de Campania Săptămâna europeană a mobilității, programată anual între 16 și 22 septembrie.

Ziua mondială fără mașini
22 septembrie 2022: Ziua mondială fără mașini[Sursa foto: PixaBay]

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, scopul amintitei campanii este promovarea formelor alternative de transport ecologic și sublinierea faptului că mobilitatea sporește calitatea vieții în orașe, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor și a obezității.

„Renunțând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la mașina personală, aducem beneficii imense, atât mediului, cât și sănătății noastre”, arată http://insp.gov.ro/.

Pentru a marca această zi, în România se organizează mai multe evenimente, în fiecare an. Pe data de 22 septembrie, va avea loc în Cluj-Napoca ediția cu numărul 150 al Marșului Bicicliștilor Clujeni, chiar de Ziua Europeană fără mașini, iar la eveniment sunt așteptați toți bicicliștii clujeni și nu numai.