Stiri

21 Octombrie - Ziua Internațională a numărării sau colecționării Nasturilor

21 Octombrie - Ziua Internațională a numărării sau colecționării Nasturilor
Astăzi, 21 octombrie 2020, se sărbătorește ziua internațională a numărării sau colecționării Nasturilor.

Primul nasture a apărut în urmă cu aproximativ 3000 de ani și întâmplător sau nu, rolul acestui obiect era pur decorativ. Oamenii care trăiau în Epoca de Bronz purtau aceste accesorii făcute din os, corn, lemn, metal sau chiar cochilii de melci. Însă pentru că nu aveau găuri, nasturii era mai degrabă niște broșe sau butoni, la acea vreme.

La un moment dat, un geniu necunoscut a decis să perforeze acel mic bănuț pentru a-l folosi într-un scop practic, informează Historia. Ideea aceasta a ajuns în Europa prin anul 1200 fiind adusă de la turci și mongoli de către cruciați.

Francezii au simțit potențialul pe care îl poate avea acest accesoriu vestimentar și în 1250 au construit prima fabrică dedicată nasturilor. Într-un timp extrem de scurt, nasturele a devenit un accesoriu vestimentar folosit de mai marii lumii, ba chiar la un moment dat a fost folosit în excex, fiind blamat de biserică. Istoricii notează că biserica a denunțat portul nasturelui ca fiind o „capcană diavolească”. Se refereau mai ales la hainele doamnelor care aveau ataşaţi nasturi peste tot. Așadar, în secolul al XVI-lea popularitatea acestor accesorii a început să scadă și făuritorii de nasturi au început să creeze accesorii din ce în ce mai sofisticate, scoțând pe piață nasturi din metale preţioase:aur, fildeş şi chiar diamante.

Astăzi nasturii se găsesc sub diverse forme, culori și din diverse materiale din care au fost confecționați. Sunt mulți oameni care colecționează astfel de accesorii, dar cei mai mulți dintre ei îi pierd, trebuie să recunoaștem asta.

Cum a luat naștere Ziua Internațională a Nasturelui

Societatea Națională a Nasturelui, înființată în 1938, a înființat Ziua Nasturelui ca o sărbătoare pentru toți colecționarii și pentru toți cei care confecționează nasturi. De atunci, în unele țări, Ziua Nasturelui a fost sărbătorită an de an pe 16 noiembrie. Însă pe site-ul Calendar.city este menționat ca fiind astăzi Ziua Numărării Nasturilor.