Stiri

21 martie 2022. Ziua Mondială a Poeziei

21 martie 2022. Ziua Mondială a Poeziei
21 martie 2022. Ziua Mondială a Poeziei [Sursa foto: PixaBay]
An de an, pe 21 martie se serbează ziua mondială a poeziei. Cum a luat naștere această zi și de la cine a pornit?!

Poezia este practicată în fiecare cultură și continent și este o formă de exprimare a sentimentelor și a emoțiilor. Ziua Mondială a Poeziei este marcată în urma unei decizii UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris. 

Citeste si: Ziua Mondială a Apei- 22 martie 2022

Ziua Mondială a Poeziei este marcată an de an din 1999

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a fondat această zi în 1999.

Poezia folosește ritmuri și imagini pentru a suscita emoția și imaginația cititorului. Poezia poate rima, folosind ceea ce se numesc metri de silabe lungi și scurte. Unele poezii, scrise în ceea ce se numește „vers liber”, nu folosesc rimă sau metri. Poeziile sunt împărțite în strofe, care sunt ca niște paragrafe și pot avea până la 12 rânduri. Se crede că prima poezie cunoscută a apărut acum 4.000 de ani în Babilon, notează National Today. Cu toate acestea, poezia poate exista de dinainte ca literatura să se răspândească.

21 martie 2022. Ziua Mondială a Poeziei
21 martie 2022. Ziua Mondială a Poeziei[Sursa foto: PixaBay]

Astăzi, sunt disponibile nenumărate tipuri de poezii, inclusiv haikus, limericks, sonete și balade. Organizația a sperat că prin marcarea acestei zile să ajute la celebrarea poeziei în întreaga lume și să stimuleze expresia poetică prin această zi. Poeții, atât din trecut, cât și din prezent, sunt onorați, iar tradițiile orale de recitare a poeziei sunt reînviate. Citirea, scrierea și predarea poeziei sunt încurajate și converg cu alte medii de exprimare, cum ar fi muzica, dansul, pictura și multe altele.