Stiri

20 septembrie 2022: Ziua Bucureștiului. Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Capitala României

bucuresti
Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Capitala României [Sursa foto: PixaBay]
Ziua Bucureștiului, sărbătorită pe 20 septembrie. Vezi cinci lucruri mai puțin știute despre Capitala României!

„Zilele Bucureștiului" marchează 563 de ani de la atestarea documentară a Capitalei, iar acest moment va fi sărbătorit printr-o serie de evenimente culturale. Majoritatea evenimentelor care se organizează cu ocazia „Zilelor Bucureștiului” au loc în perioada 16-18 septembrie 2022, excepție fiind Expoziția „De la Țepeș la Brâncuși”, care se va încheia pe 22 octombrie.

Din 20 septembrie 1459 datează prima mențiune documentară a „cetății București” ca reședință domnească, într-un hrisov al lui Vlad Țepeș, domn al Tării Românești (1448; 1456–1462; 1476), redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Țarii Românești.

Citeste si: Ce faci în weekend?! Evenimente pentru perioada 16- 18 septembrie 2022 în București

Înainte să ajungă Bucureștiul de astăzi, Capitala României era un oraș cu totul diferit. V-am pregătit o listă cu cinci lucruri mai puțin știute despre București.

bucuresti
20 septembrie 2022: Ziua Bucureștiului. Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Capitala României [Sursa foto: PixaBay]

Ziua Bucureștiului. Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Capitala României

1. Primele omnibuze cu cai au fost inaugurate în București în 1840, fiind printre primele orașe din Europa care aveau astfel de mijloace de transport.

2. Femeile nu aveau voie să meargă pe jos pe Podul Mogoșoaia, ci doar în trăsuri, dacă nu erau însoțite de soț, de o rudă sau prietenă, ori măcar de o servitoare. Femeile nu puteau să intre într-un local, fără a se afla la brațul unui bărbat.

3. Cea mai veche clădire din București este Muzeul Theodor Pallady. Aceasta se află pe Strada Spătarului nr.22 și a fost construită în anul 1750.

bucuresti
20 septembrie 2022: Ziua Bucureștiului [Sursa foto: PixaBay]

4. Drumul de Lemn (Calea Victoriei de astăzi) a fost primul drum construit în București. Însă la vremea respectivă, strada era pavata cu trunchiuri de copaci.

5. Bucureștiul era cunoscut și drept „orașul bordelurilor”. La intrarea în bordelurile din acea zonă, la poarta fiecăruia se găsea un felinar roșu, care odată cu lăsarea serii se aprindea. Casa de Piatră era printre cele mai frecventate zone din Capitală.