Stiri

20 iulie 2021. Ziua Mondială a Șahului. Cum a luat naștere această zi

20 iulie 2021. Ziua Mondială a Șahului. Cum a luat naștere această zi
20 iulie 2021. Ziua Mondială a Șahului. Cum a luat naștere această zi [Sursa foto: Pinterest]
Iubitorii de șah din întreaga lume celebrează azi Ziua Mondială a Șahului

Astăzi, 20 iulie, este celebrată ziua mondială a șah-ului, zi care a fost adoptată de ONU pe 13 decembrie 2019. Ziua Mondială a Șahului a fost propusă de mai multe ţări, între care Armenia, Rusia, Bangladesh, India, China, Camerun, Cuba şi Liban.

Conform Rezoluţiei 74/22, şahul permite „consolidarea educaţiei, a egalităţii de gen şi promovarea femeilor şi fetelor, precum şi cea a incluziunii, a toleranţei, înţelegerii şi respectului reciproc”, arată un.org.

ONU „invită toate statele membre, organisme ale Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale şi regionale, sectorul privat şi societatea civilă, inclusiv ONG-uri, persoane fizice... să sărbătorească Ziua Mondială a Şahului”, se arată în textul rezoluţiei, potrivit Agerpres

Istoria Zilei Internaționale a Șah-ului

Originea șah-ului este discutabilă, multiple teorii fiind atribuite faptului că acest joc a fost jucat pentru prima dată în țări precum India, China, Rusia și Asia Centrală.

O teorie populară spune că jocul popular al indienilor, intitulat „chaturanga” a fost inspirație pentru jocul de șah. Oamenii spuneau că acest joc a fost un precursor al șah-ului pentru că ambele erau bazate pe diferitele piese care au diverse funcții, iar victoria este bazată pe o singură piesă: regele, în jocul modern de șah.

Popularitatea șah-ului este atribuită faptului că este un joc benefic minții și creierului, este un joc care necistă multă gândire și putere.

De-a lungul timpului, jocul de șah a fost adorat de oameni din toate categoriile sociale și rasiale. Mai mult, au luat naștere și competițiile de șah.

În România, Campionatul Naţional de Şah a debutat în anul 1926, la Sibiu. Primele trei ediţii au fost dominate de Alexandru Tyroler (1891-1973), pentru ca în 1930 titlul de campion naţional să îi revină lui Janos Balogh. Competiţia s-a ţinut cu regularitate, anual, de abia începând cu 1946. Campionatul Naţional de Şah destinat femeilor a debutat în 1936, la Bucureşti, cu victoria Rodicăi Manolescu.

Cel mai bine clasat jucător român în topul FIDE este Constantin Lupulescu, al cărui rating este 2659. Acesta este urmat de Bogdan-Daniel Deac, cu un rating de 2639 şi de Mircea-Emilian Pârligras, cu ratingul de 2591, arată ratings.fide.com, potrivit Agerpres.