Stiri

14 aprilie - Ziua nucilor pecan: Ce beneficii au pentru sănătate?

Ziua nucilor pecan
Ziua nucilor pecan
Pe 14 aprilie sărbătorim Ziua Națională a Nucilor Pecan. Folosite in deserturi, salate sau gustari sunt absolut delicioase si sanatoase.

Fie că este o garnitură pe o salată sau o gustare de sine stătătoare, caramelizate sau prăjite, dulci sau sărate, nucile pecan nu reușesc să ofere gustul captivant și densitatea maximă de nutrienți. Știați că America este creditată pentru 75% din producția totală de nuci pecan a lumii? Această sărbătoare distractivă a fost înființată de Asociația Națională a Nucilor Pecan în 1966 pentru a recunoaște și a onora forța de muncă din spatele cultivării nucilor pecan în America.

De Ziua Națională a Nucilor Pecane, America sărbătorește singura nucă originară de pe pământ American. Nucile pecan sunt foarte populare, mai ales in America si sunt folosite în deserturi, înghețată și gustări.

Citeste si: Saga Festival pune în vânzare bilete de o zi și de două! Cât vor costa biletele?!

Istoria nucilor pecan

Cu secole înainte de colonizarea europeană, nucile pecan au fost cultivate, procesate și consumate în America de nativi. Cuvântul „pecan” este derivat din cuvântul „pacane”, folosit de tribul algonquin pentru a descrie o nucă care are nevoie de o piatră pentru a se deschide. Triburile apreciau nucile pecan pentru densitatea lor nutritivă, disponibilitatea, ușurința de se consuma și gustul deosebit.

Citeste si: Vremea 14 aprilie 2022: Prognoza meteo completă pentru marile oraşe din România

La sfârșitul secolului al XVII-lea, nuca nativă a atras atenția coloniștilor spanioli, care au început să cultive livezi mari de nuci pecan în apropiere. Dar abia în secolul al XVIII-lea comercializarea nucilor pecan și-a accelerat ritmul în Statele Unite. Până în 1802, au fost stabilite rute oficiale de vânzare, iar exportul de nuci pecan a început.

Ce beneficii au pentru sănătate nucile pecan

Spre deosebire de majoritatea soiurilor de nuci, bogate in Omega-6 (un element "pro-inflamator"), nucile pecan contin o cantitate echilibrata de acizi grasi Omega-3 ("anti-inflamator")- Omega-6

Nucile pecan abunda si in minerale. Manganul, cu o prezenta impresionanta de 245% din doza zilnica recomandata (DZR) pe portie, este foarte bun pentru inima. Nucile pecan contin 65% din DZR de cupru, un mineral esential pentru productia de energie celulara, 33% din DZR de magneziu (necesar pentru sanatatea sistemului imunitar, functionarea nervilor, ritmul cardiac si taria muschilor si a oaselor) si zinc (pentru o functionare imunitara optima, sinteza proteica, sinteza ADN, diviziune celulara si vindecarea ranilor). Fosforul, fierul, calciu si seleniul sunt alte minerale care completeaza aportul nutritiv.