Stiri

13 iulie 2021. Ziua Națională a Cartofilor Prăjiți

13 iulie 2021. Ziua Națională a Cartofilor Prăjiți
13 iulie 2021. Ziua Națională a Cartofilor Prăjiți [Sursa foto: Pinterest]
Astăzi, 13 iulie, se sărbătorește ziua cartofilor prăjiți, motiv bun să ne amintim de cea mai rapidă și mai gustoasă mâncare pe care o poate face orice om.

Ziua Cartofilor Prăjiți sau French fries are o poveste foarte interesantă, la fel care oricare altă mâncare iconică. Știați că originea cartofilor prăjiți nu este neapărat franceză? Se pare că belgienii susțin că au fost primii care au făcut cartofi prăjiți, înaintea francezilor. 

Potrivit unui manuscris al lui Joseph Gerard, localnicii din Meuse Valley, o regiune din Belgia, consumau o grămadă de pești deoarece locuiau aproape de râu.

Și pentru că râul îngheța iarna și pescuitul devenea din ce în ce mai dificil, s-a născut ideea de a felia cartofi precum fileurile de pește și a de le prăji în grăsime încinsă. Dar toată lumea a crezut că acest preparat a luat naștere în Franța la mijlocul anilor 1700. 

În ceea ce privește modul în care au ajuns cartofii prăjiți în America, există și două versiuni ale aceleiași povești. Faptul mai popular și acceptat este că Thomas Jefferson a adus felul de mâncare în SUA în timp ce servea ca ambasador. Jefferson a petrecut mult timp în Franța și a continuat să servească „cartofi serviți în maniera franceză” la o cină de la Casa Albă în 1802. 

Cealaltă teorie spune că soldații din Primul Război Mondial, care erau staționați în jurul orașului Dinant, în Belgia, au fost încântați de mâncarea locală cunoscută sub numele de „pommes frites” și au luat ideea înapoi cu ei. Acesta este momentul în care cartofii prăjiți au decolat într-adevăr și au devenit mainstream în S.U.A.

13 iulie 2021, ziua națională a cartofilor prăjiți. De unde provine acest termen?! 

Termenul de „cartofi prăjiți” se referă la felii sau fâșii prăjite. Deși originile nu sunt foarte cunoscute, acest preparat a intrat pe scena culonară undeva în anii 1700 și a durat un secol până când aceștia au fost acceptați ca hrană. În Europa au ajuns în 1600.

Estimările spun că americanii mănâncă aproximativ 30 de kilograme de cartofi prăjiți pe persoană în fiecare an. Asta poate părea mult, dar când te gândești la mulțimea de modalități de preparare a lor, s-ar putea să-ți schimbi opinia. Cartofii prăjiți sunt un preparat preferat de o mulțime de persoane, asta pentru că sunt ușor de înghițit și se preapară suuuper repede. Dacă mai adaugi și câteva condimente speciale pentru cartofi, acest preparat devine și mai gustos.