Stiri

13 februarie 2022. Ziua Mondială a Radio

Ziua Mondială a Radio - 13 februarie 2022
Ziua Mondială a Radio - 13 februarie 2022
Ziua Mondială a Radio. Radioul continuă să fie una dintre cele mai de încredere și utilizate surse de informare din lume, potrivit diferitelor rapoarte internaționale.

Ziua Mondială a Radio. Pentru marcarea Zilei mondiale a radioului, directorul general al UNESCO a propus data de 13 februarie. În această zi, în 1946, avea loc prima emisie a postului de radio al Naţiunilor Unite.

Conferinţa generală a UNESCO, la cea de-a 36-a sesiune, a proclamat 13 februarie drept Ziua mondială a radioului.

Citeste si: Dimineaţa Nebună. Una dintre cele mai scurte căsnicii din lume: au divorţat imediat după dansul mirilor! AUDIO

Istoria radioului

În anii 1860: fizicianul scoțian, James Clerk Maxwell a prezis existența undelor radio; iar în 1886, fizicianul german Heinrich Rudholph Hertz a demonstrat că variațiile rapide ale curentului electric pot fi proiectate în spațiu sub formă de unde radio asemănătoare cu cele ale luminii și căldurii. În 1866: Mahlon Loomis, un dentist american, a demonstrat cu succes „telegrafia fără fir”. Loomis a reușit să facă ca un contor conectat la un zmeu să provoace miscarea altuia, marcând prima instanță cunoscută de comunicație aeriană fără fir.

Ziua Mondială a Radio - 13 februarie 2022
Ziua Mondială a Radio - 13 februarie 2022[Sursa foto: PixaBay]

Guglielmo Marconi: un inventator italian, a dovedit fezabilitatea comunicațiilor radio. El a trimis și a primit primul său semnal radio în Italia în 1895. Până în 1899 a transmis primul semnal fără fir peste Canalul Mânecii și doi ani mai târziu a primit litera „S”, telegrafată din Anglia către Newfoundland. Acesta a fost primul mesaj radiotelegrafic transatlantic de succes în 1902.

Citeste si: Smiley, criticat de fani după ce a postat un videoclip în care se săruta pasional cu Gina Pistol! Reacția artistului: „Au comentat foarte urât”

Ziua Mondială a Radio - 13 februarie 2022
Ziua Mondială a Radio - 13 februarie 2022

Primul radio în România

În România, în ianuarie 1928, s-a născut Societatea de Difuziune Radiotelefonică. Primele emisiuni de radio au avut loc pe 1 noiembrie 1928, dată la care a fost înfiinţat Postul Naţional de Radio din România