Stiri

13 februarie 2021. Ziua Mondială a Radioului

13 februarie 2021. Ziua Mondială a Radioului
13 februarie 2021. Ziua Mondială a Radioului [Sursa foto: arhiva ]
An de an, pe 13 Februarie se sărbătorește Ziua Mondială a Radioului. Sărbătoarea a fost proclamată în 2011.

Din 3 noiembrie 2011, anual, se sărbătorește Ziua Mondială a Radioului, zi care a fost declarată în cadrul celei de-a 36-a Conferinţe generale a UNESCO.

De ce a fost aleasă data de 13 Februarie ca fiind Ziua Mondială a Radioului?!

Propunerea de a se sărbători Ziua Mondială a Radioului a venit din partea Academiei Spaniole de Radio. Delegația Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea în septembrie 2011, iar o lună mai târziu, în cadrul Conferinței generale a UNESCO, a fost aprobată instituirea Zilei Mondiale a Radioului.

A fost aleasă această dată pentru că pe 13 februarie 1946 se difuza prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite.

La 14 ianuarie 2013, în cadrul celei de-a 67-a sesiuni, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a recunoscut în mod oficial proclamarea UNESCO a Zilei mondiale a radioului, la 13 februarie. 

Ziua Mondială a Radioului este marcată pentru a promova libertatea de exprimare și cooperarea internaţională între radiodifuzori. Radioul este mijlocul de comunicare care unește oameni diferiți, cu preocupări total diferite, dar totuși cu un numitor comun: cu toții ascultă acel post de radio. Astfel, radioul rămâne și în zilele noastre unul dintre cele mai importante surse de informare. 

„Chiar dacă au apărut alte noi media, radioul are această capacitate a proximităţii şi, în felul acesta, oamenii se conectează mai uşor la conţinuturile care vin prin radio. De-acum, intrăm într-o zonă a conţinuturilor şi acestea depind de fiecare post. În esenţă, ar trebui ca postul public să fie un factor de informare corectă şi, prin aceasta, să fie un factor de detensionare- atunci când sunt situaţii conflictuale sau potenţial conflictuale- şi să creeze o atmosferă de toleranţă. Evident este însă că aici lucrurile depind, de la situaţie la situaţie, şi de politica pe care o are fiecare post în parte", a declarat Mihai Coman, fost decan al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. 

UNESCO invită toate radiourile și organizațiile din domeniu să se alăture sărbătoririi Zilei mondiale a radioului și an de an este pusă în discuție o temă de interes.