Stiri

12 august. Ziua națională a discurilor de vinil în SUA

12 august. Ziua națională a discurilor de vinil în SUA
12 august. Ziua națională a discurilor de vinil în SUA [Sursa foto: Pinterest]
Pe 12 august este ziua națională a discurilor de vinil în Statele Unite ale Americii. Care este istoria acestei zile?!

Ziua națională a discurilor de vinil este o șansă să te întorci la origini, la acele vremuri în puneai un disc de vinil pe un pick-up și te relaxai. Bineînțeles că tehnologia a evoluat și mare parte dintre noi folosim platformele de streaming pentru a asculta muzică, însă mai sunt nostalgici ai vremurilor trecute care apreciază și acum muzica pe vinil și chiar o ascultă.
Ziua discului de vinil este sărbătorită în România în a treia sâmbătă din aprilie din 2007, atunci fiind „Ziua mondială a magazinelor de discuri de vinil”.

Istoria vinilurilor! Acest instrument de stocare a melodiilor a fost rapid aborbit de casete și cd-uri

Ziua națională a discurilor de vinil a fost creată de Gary Freiberg, un entuziast al muzicii și fondatorul primei organizații non-profit dedicate păstrării influenței culturale a vinilului. Această zi este o modalitate de a onora arta și munca din spatele melodiilor, dar și de a aprecia colecționarii de muzică. 

12 august. Ziua națională a discurilor de vinil în SUA
12 august. Ziua națională a discurilor de vinil în SUA[Sursa foto: Pinterest]

Gary Freiberg explică faptul că „obiectivul Zilei naționale a vinilului este să ne amintim că, indiferent de ce trecem la nivel personal sau național, viața are bunătatea sa. Muzica este vehiculul principal pentru cele mai dragi amintiri. Ziua Națională a Vinilurilor este pentru a sărbători și pentru a ne reaminti de viniluri”. Prin acest eveniment vom spune, sperăm, „ să ne amintim muzica noastră preferată, să ne gândim la amintirile plăcute, să sărbătorim vremurile noastre bune.”  

Primul vinil care a fost creat vreodată a fost inventat de Emile Berliner în 1890, informează National Today. Cinci ani mai târziu, discurile de vinil erau create în masă, dar imediat au fost dominate de apariția radioului. Deși vinilurile s-au vândut bine în anii 1930 și 1940, apogeul lor a fost atins abia în anii '60 şi '70. Însă a venit din nou din urmă o concurenţă serioasă: castele. Prima casetă a fost lansată în 1962 şi pentru că erau mult mai uşor de transportat și erau mai capabile să deruleze înapoi, să deruleze rapid înainte, să întrerupă, să redea și să se oprească la atingerea unui buton, consumatorii s-au fixat pe noua tehnologie.

12 august. Ziua națională a discurilor de vinil în SUA
12 august. Ziua națională a discurilor de vinil în SUA[Sursa foto: Pinterest]

În 1974 a început dezvoltarea Compact Disurilor (CD), care aproape a golit piața de vinil în 1988. Din 1988 până în 1991, a existat o scădere continuă a vânzărilor de vinil, numai colecționari și audiofili rămânând loiali formatului. Cu toate acestea, de atunci, înregistrările au făcut o revenire uriașă pentru o serie de motive cu ceea ce se numește acum "renașterea de vinil". Astăzi, recunoaștem impactul pozitiv al vinilului nu numai asupra vieții noastre, ci și asupra muzicii în sine.