Mai sunt doar câteva săptămâni până când românii vor trece la ora de vară. Zilele devin tot mai lungi, iar nopțile mai scurte, semn că momentul se apropie și în curând ne vom bucura de o perioadă mai lungă cu lumină naturală. Schimbarea orei are un impact semnificativ asupra organismului, astfel că oamenii apelează la tot felul de trucuri pentru a se obișnui mai ușor. Iată pe ce dată dăm ceasurile cu o oră înainte în 2025.
Citește și: A murit una dintre cele mai apreciate actrițe din "Squid Game"! Cu ce boală a fost diagnosticată
În mai multe state din întreaga lume se schimbă ora de două ori pe an, inclusiv în România. După ce în luna octombrie am trecut la ora de iarnă, urmează să trecem la ora de vară. Zilele devin din ce în ce mai lungi în această perioadă, iar nopțile mai scurte, semn că mai este foarte puțin până se va produce schimbarea și ne vom da ceasurile cu o oră înainte.
Momentul în care se schimbă ora nu a fost ales întâmplător. Trecerea la ora de vară sau de iarnă are loc în weekend pentru ca oamenilor să nu le fie afectat ritmul de somn în timpul săptămânii, când merg la serviciu și au mai multe responsabilități.
Citește și: Culiță Sterp, adevărul despre trecutul său amoros: „Nu am fost ușă de biserică”
Schimbarea orei a fost introdusă pentru prima dată în România în perioada Primului Război Mondial. În acea perioadă, țara noastră se ghida după ora de iarnă, însă odată cu încheierea războiului a fost introdusă ora de vară. După ce a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial, autoritățile au decis din nou trecerea la ora de vară. De-a lungul timpului, schimbarea orei a funcționat după diverse reguli, în funcție de necesități sau rațiuni economice. În cele din urmă, în anul 1997 s-a stabilit trecerea la ora de vară în ultima duminică din luna martie și după aceaste regulă ne ghidăm și în prezent.
De-a lungul anilor au existat numeroase discuții cu privirea la schimbarea orei, autoritățile dorind să nu mai aibă loc trecerea la ora de vară sau de iarnă. Cu toate acestea, nici în prezent nu s-a ajuns la un consens, astfel că românii continuă să-și dea ceasurile cu o oră înainte sau în urmă toamna și primăvara. De asemenea, există țări în care nu se schimbă ora niciodată, printre care Turcia, Guatemala, Ecuador, Columbia, Hawaii, Islanda sau Belarus.
Citește și: Bianca Censori, goală pe covorul roșu la Premiile Grammy 2025. Ținuta ei a șocat întreaga lume a modei
Schimbarea orei are un impact semnificativ asupra organismului atât toamnă, cât și primăvara. Trecerea la ora de vară sau de iarnă poate perturba ritmul cicardian, mecanismul intern care reglează ciclurile naturale de somn. Odată cu schimbarea orei, corpul este nevoit să se adapteze la un nou ciclu de somn, ceea ce poate veni la pachet cu oboseală accentuată, dureri de cap, dificultăți de concentrare sau insomnii. De asemenea, studiile au demonstrat că schimbarea orei poate duce la creșterea numărului accidentelor, precum și a riscului de infarct. Având în vedere că schimbarea orei influențează puternic și starea mentală și emoțională, crește și riscul de suicid.
Sfaturi pentru ca organismul să se adapteze mai ușor în urma schimbării orei: