Stiri

Încoronarea Regelui Charles al III-lea stârneşte emoţii în regatul Unit. Suveranul schimbă tradiţia pentru prima dată în istoria Marii Britanii. Ce se va întâmpla

Încoronarea Regelui Charles al III-lea stârneşte emoţii în regatul Unit
Regele Charles al III-lea [Sursa foto: Instagram/ The Royal Family]
Pentru prima dată în istorie, publicul va avea un rol în procesul de încoronare a unui monarh britanic. Ce vor face invitaţii prezenţi în ziua cea mare?!

Pentru încoronarea din 6 mai, Regele Charles al III-lea se rupe puţin de tradiţia atât de iubită de britanici. Arhiepiscopul de Canterbury va ruga milioane de britanici să jure credinţă Regelui şi urmaşilor acestuia. Ceremonia se va întinde doar pe 90 de minute, jumătate din cât a durat cea a Elisabetei a doua. Doar 2.000 de oameni vor fi prezenţi în catedrală, spre deosebire de cei 8.000 de invitaţi din 1953.

Iar textele vor fi citite, în premieră, şi în celelalte limbi ale Regatului Unit: galeza, gaelica scoţiană şi gaelica irlandeză.

"Diferența majoră pe care o vom vedea între încoronarea Elisabetei a II-a și încoronarea lui Charles al III-lea este că regina, Camilla, va fi încoronată alături de Charles. Ultima încoronare (dublă- n.red.) a avut loc în 1937", a declaratKate Williams, istoric, notează viva.ro

Încoronarea Regelui Charles al III-lea stârneşte emoţii în regatul Unit
Regele Charles al III-lea [Sursa foto: Instagram/ The Royal Family]

Prin ce tradiții străvechi va trece Regele Charles al III-lea la încoronarea sa 

Ceremonia de încoronare va debuta cu o slujbă condusă de Arhiepiscopul de Canterbury, unde va vorbi despre rolul actual al monarhului în societate, dar și ancorarea sa în tradiții străvechi. Alături de Regele Charles  se va afla soția Camilla, care va fi, la rândul său, încoronată Regină consoartă, privilegiu pe care Prințul Philip nu l-a avut.

După slujba de la Westminster Abbey, cuplul încoronat revine la Palatul Buckingham, în ceea ce reprezintă Procesiunea Încoronării.

Citește și: Amănunte incredibile ies la iveală! "Umbra” Prințesei Diana va atârna peste Regele Charles al III-lea și Camilla Parker în timpul încoronării

Încoronarea Regelui Charles va bifa șase etape importante, care au fost elaborate la încoronarea Regelui Edgar, din 973: Recunoașterea, Jurământul, Mirungerea, Învestitura, Înscăunarea și Omagiul.

Încoronarea Regelui Charles al III-lea stârneşte emoţii în regatul Unit.
Regele Charles al III-lea şi Camilla[Sursa foto: Instagram/ The Royal Family]

Regele Charles va jura să respecte legea şi Biserica Angliei

În ziua cea mare, Charles va jura să respecte legea şi Biserica Angliei. Aşezat pe Scaunul Încoronării, el va fi uns cu mir sfânt de la Ierusalim. Apoi, va primi pietre preţioase, sceptre şi săbii, semne ale puterii şi autorităţii monarhului. 

Citește și: Noi detalii ies la iveală despre încoronarea regelui Charles al III-lea. Motivul pentru care monarhul va purta două coroane

Acesta este locul încoronării, pur și simplu nu putem merge altundeva. Parțial pentru că aceasta este, în mod tradițional, scena încoronării, dar și pentru că Scaunul Încoronării datează din 1296. Este foarte, foarte fragil. Nu îl putem muta”,  a declarat Kate Williams, istoric, citat de  observatornews.ro.