- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Actele necesare pentru înlocuirea talonului auto. Ce amendă primesc șoferii dacă nu îl actualizează în 2025?

Certificatul de înmatriculare sau talonul auto reprezintă documentul care atestă că vehiculul poate circula în legalitate pe drumurile publice și cuprinde toate informațiile cu privire la acesta, printre care capacitatea cilindrică, carburantul folosit, seria de caroserie sau valabilitatea Inspecției Tehnice Periodice. Potrivit legislației în vigoare, talonul se schimbă doar în anumite situații, însă cei care circulă fără să îl actualizeze riscă amenzi usturătoare. Iată câți bani vor fi nevoiți șoferii să scoată din buzunar.
Ce valoare are amenda pentru șoferii care nu au talonul auto actualizat în 2025? [Sursa foto: PixaBay]
Ce amendă riscă șoferii care circulă cu talonul auto neactualizat?
Șoferii din România au obligația de a prezenta talonul auto, în original, dacă sunt opriți în trafic pentru un control de rutină de către autorități.
„ Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului ”, conform Art.
101, pct. 4, din legea 195/2002, potrivit promotor.ro.
Ce trebuie să conțină dosarul pentru schimbarea talonului auto? [Sursa foto: PixaBay]
De ce acte ai nevoie pentru a înlocui talonul auto?
În cazul în care mașina sau datele persoanale ale șoferului au suferit modificări ori dacă talonul auto a fost deteriorat, pierdut sau furat, conducătorii auto trebuie să meargă la Direcția Regim Premise și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) cu următoarele documente:
- Cererea solicitantului;
- Certificatul de înmatriculare deteriorat sau dovada declarării furturului emisă de autoritățile competente sau declarația solicitantului cu privire la pierderea documentului;
- Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei
- Actul de identitate al solicitantului în original;
- Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât proprietarul, sau, după caz, împuternicire avocaţială în cazul în care documentele se depun prin avocat;
- Cartea de identitate a vehicului;
- Cerere pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare în caz de modificare a unor informații personale (domiciliu, nume, etc.)