O eclipsă totală de lună va colora cerul nopții în nuanțe roșiatice, în martie 2025. Fenomenul, numit și Luna Sângerie, va putea fi observat cu ochiul liber de către pasionații de astronomie. De asemenea, în următoarele zile vor avea loc și alte evenimente spectaculoase. Iată ce trebuie să știi despre acestea.
Luna Sângerie se produce atunci când Pământul se află exact între Soare și Lună, iar lumina Soarelui trece prin atmosfera noastră, oferindu-i Lunii o nuanță roșiatică deosebită. Fenomenul rar se va desfășura pe parcursul a trei ore, în timp ce faza de Lună Sângerie va putea fi observată timp de 65 de minute pe cerul nopții.
Pasionații de astronomie care vor să admire Luna Sângerie trebuie să știe că nu au nevoie de echipament.
În 2025 vor avea loc mai multe eclipse. Pe data de 29 martie va avea loc o eclipsă parțială de Soare. Pe 7 septembrie vom avea încă o eclipsă totală de lună, care se va vedea mai bine decât cea din martie în România. De asemenea, aceasta se va vedea și din Asia, Oceanul Indian, Australia, Africa, Europa. Ultima eclipsă a anului va fi parțială de soare și va avea loc pe 21 septembrie și va fi vizibilă din Antarctica și Oceania, potrivit alba24.ro. De data aceasta, românii nu o vor putea observa.
În luna martie vor mai avea loc și alte evenimente astronomice, printre care o eclipsă parțială de Soare, când luna va acoperi 93% din discul solar. Aceasta va fi vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, Groenlanda, nord-estul Canadei, Europa și nord-vestul Africii, dar și din nordul și nord-vestul României. De asemenea, echinocțiul de primăvară va avea loc pe 20 martie, moment în care ziua va fi egală cu noaptea. Ulterior, durata zilei va deveni mai lungă, iar cea a nopții mai scurtă până la solstițiul de vară. Echinocțiul reprezintă momentul în care Pământul este cel mai aproape de Soare și începe primăvara astronomică în emisfera nordică.
În timpul echinocțiului cresc șansele producerii aurorei boreale, fenomenul spectaculos care colorează cerul în nuanțe roașiatice, deoarece polii Pământului sunt poziționați într-un unghi drept față de direcția fluxului vântului solar. După ce Soarele a atins maximul activității sale, a crescut frecvența furtunilor geomagnetice, care generează particule solare ce interacționează cu câmpul magnetic al Pământului, creând aurora boreală în zone în care rareori își face apariția.
Inelele lui Saturn vor deveni invizibile pentru observatorii de pe Pământ în luna martie, marcând un fenomen rar, care se produce o dată la 15 ani. Acesta are loc atunci când inelele se aliniază perfect pe orizontală față de Pământ și Soare. Ulterior, ele nu vor mai putea fi observate timp de o lună și jumătate. Abia în noiembrie 2025, acestea vor începe să se vadă timid, strălucind pe cerul nopții.