Maramureșul reunește unele dintre cele mai apreciate atracții turistice din România. Printre acestea se află și Mănăstirea Săpânța Peri, care are cea mai înaltă biserică din lemn din lume. Construcția impunătoarea se află într-o zonă deosebită, fiind înconjurată de verdeață, iar anual atrage sute de turiști din țară, dar și din străinătate dornici să exploreze locuri inedite, cu o atmosferă aparte. Iată tot ce trebuie să știi despre celebra biserică de la Săpânța.
Alături de Cimitirul Vesel, Mănăstirea Săpânța Peri reprezintă mândria locuitorilor din satul Săpânța. Aceasta cucerește vizitatorii datorită bisericii impunătoare din lemn, care are 78 de metri înălțime, doar crucea din vârf măsurând 7 metri, dar și prin atmosfera de poveste asigurată de liniștea pădurii în care a fost construită.
Trecutul istoric al Mănăstirii Săpânța Peri este destul de vag, aceasta datând din secolul al XIV-lea. Potrivit informațiilor oferite pe site-ul Primăriei Săpânța, urmașii lui Dragoș Vodă au fost cei care au donat teneruri și diverse bunuri pentru ca în localitatea Peri, care se află acum pe teritoriul Ucrainei sub numele de Gruşevo, să fie construită o mănăstire.
Se spune că la Peri au fost traduse și copiate pentru prima dată în limba română Evanghelia, Faptele Apostolilor și alte texte importante. Vechea mănăstire a fost distrusă în jurul anului 1700, însă nu se știe exact motivul. Unele surse arată că aceasta a fost distrusă de armata austriacă, în timp ce altele susțin că aceasta a avut de suferit în timpul unei răscoale.
Mănăstirea Săpânța Peri și-a primit numele de la localitatea în care se află, dar și de la localitatea în care a fost construită prima biserică. Patru sute de cubi de lemn au fost folosiți pentru ridicarea bisericii. Lemnul folosit provine din surse locale, din pădurea din imediata vecinătate, și este în principal de stejar și de brand. Crucea de 7 metri a bisericii este învelită în 4 kilograme de foiță aur, în timp ce restul construcției este placat cu 8,5 kilograme de aur. Mănăstirea este situată în inima Parcului Dendrologic „Livada” și se întinde pe o suprafață de 22 de hectare.