Stiri

TRAILER: Filmul românesc „Imaculat” este propus pentru Premiile Oscar din 2023

Filmul românesc „Imaculat” este  propus pentru Premiile Oscar din 2023
Filmul românesc „Imaculat” este propus pentru Premiile Oscar din 2023 [Sursa foto: Captură YouTube]
Filmul „Imaculat” este propunerea României la Premiile Oscar din 2023, pentru categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional'.

Cea de-a 95-a gală de decernare a Premiilor Oscar este programată să aibă loc pe 12 martie 2023, la Los Angeles. Filmul românesc ”Imaculat”, regizat de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional” din cadrul Premiilor Academiei Americane de Film – Oscars 2023.

Filmul românesc „Imaculat” este  propus pentru Premiile Oscar din 2023
Filmul românesc „Imaculat” este propus pentru Premiile Oscar din 2023[Sursa foto: Captură YouTube]

„Povestea păstrează doar câteva dintre coordonatele experienței mele, eu nefiind interesată de evenimentele propriu-zise pe care le-am trăit eu, ci de situația socială și de transformarea psihologică prin care am trecut.

De aceea, în scenariu nu m-am păstrat aproape de experiența mea din punct de vedere narativ, ci din punct de vedere emoțional. În ceea ce privește mesajul filmului, nu cred că pot să-l articulez în câteva cuvinte fără să devin reducționistă. Filmul este o experiență și cred că mesajul și-l extrage fiecare în funcție de percepția lui”, a spus Monica Stan.

Filmul îi are în rolurile principale pe Ana Dumitraşcu, Vasile Pavel şi Cezar Grumăzescu, alături de care apar şi Rareş Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaş, Ionuţ Niculae, Florin Hriţcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă şi Cristina Buburuz.

Monica Stan şi George Chiper-Lillemark
Monica Stan şi George Chiper-Lillemark

Citeste si: Ce faci în weekend?! Evenimente pentru perioada 23- 25 septembrie 2022 în București

În concurs s-au înscris, pe lângă producţia „ Imaculat ”, şi „Metronom”, regia de Alexandru Belc, „Copacul dorinţelor. Amintiri din copilărie”, regia Andrei Huţuleac, „Miracol”, regia Bogdan George Apetri, „Crai Nou”, regia Alina Grigore şi „R.M.N.”, regia Cristian Mungiu. Lista scurtă pentru nominalizări la Oscar 2023 va fi anunţată de Academia Americană de Film pe 21 decembrie.

Filmul „Imaculat”, premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2021

Producția a fost premiată în 2021 la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia cu trei mari premii: premiul pentru regizori aflaţi la debut – „Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future”, premiul principal al secţiunii – „Giornate degli Autori Director’s Award” precum şi premiul „Autrici under 40” din partea „Venezia a Napoli. Il cinema esteso” acordat autoarei Monica Stan pentru cel mai bun scenariu.

De asemenea, filmul completează panoul recompenselor, în 2022, cu Trofeul Golden Lynx la FEST – New Directors New Films Festival – Portugalia la categoria film de ficţiune dar şi cu Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film – FIPRESCI Award la Transilvania International Film Festival – TIFF Cluj-Napoca. 

„Imaculat” spune povestea unei tinere dependente de heroină care este internată într-o clinică de dezintoxicare. Chiar dacă tânăra își păstrează trăsăturile fetei cu principii, educată și cu dorința de a-și lua BAC-ul, lumea în care a intrat declanșează în ea efecte ce o transformă radical.

Filmul românesc „Imaculat” este  propus pentru Premiile Oscar din 2023
Filmul românesc „Imaculat” este propus pentru Premiile Oscar din 2023[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Un hacker a publicat imagini din GTA 6, cel mai așteptat joc al momentului: „Cele mai mari scurgeri de informaţii din istoria jocurilor video”

Filmul este produs de  Axel Film și distribuit în România de Follow Art Distribution. Mai mult, În Statele Unite este distribuit de Syndicado Inc. şi vândut internaţional de Syndicado Film Sales