Stiri

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației. Anunțul demisiei a fost făcut pe Facebook: „A fost o şansă şi o onoare pentru mine”

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației [Sursa foto: Facebook]
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a dat demisia după acuzația de plagiat. Mesajul ministrului.

Sorin Cîmpeanu a anunţat că a decis, ”din proprie iniţiativă”, să demisioneze din funcţia de ministru al Educaţiei. Decizia oficialul vine după ce luni, 26 septembrie, jurnalista Emilia Șercan a arătat că ministrul a plagiat într-un curs universitar. Potrivit investigației PressOne, Sorin Cîmpeanu și-a însușit în 2006 aproape 100 de pagini din munca a doi universitari alături de care semnase cu șase ani în urmă. Inițial, Sorin Cîmpeanu a negat orice vinovăție și a declarat că dezvăluirea despre plagiatul său este „o încercare de a bloca legile educației”.

La trei zile, ministrul Educației și-a anunțat demisia într-o postare pe Facebook în care face bilanțul mandatului său. Ministrul s-a descris ca "omul care construieşte" şi nu unul "care dărâmă". Mai mult, oficialul a transmis că a fost o șansă și o onoare să înceapă reformarea din temelii a sistemului național de învățământ. 

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Vor fi sau nu închise școlile pe timp de iarnă?! Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu: „Este o preocupare majoră”

Bilanțul făcut de Sorin Cîmpeanu

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine. Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească. În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației[Sursa foto: Facebook]

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ; 2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar- prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei); 3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli; 4. mărirea burselor elevilor; 5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare; 6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor; 7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent- o schimbare atât de mult așteptată; 8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ; 9. introducerea învățământului dual la nivel universitar; 10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree; Și multe altele.

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: 5 activități extrașcolare care îl pregătesc pe copilul tău pentru un viitor mai bun

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății. Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă! Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație! Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator. Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor. Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”, a transmis Sorin Cîmpeanu joi seară într-un comunicat.