Stiri

Sfinții Mihail și Gavril! Care este legenda arhanghelilor care se sărbătoresc pe 8 noiembrie 2022

Sfinții Mihail și Gavril! Care este legenda arhanghelilor care se sărbătoresc pe 8 noiembrie 2022
Sfinții Mihail și Gavriil 
Mihail și Gavriil se serbează an de an pe 8 noiembrie. Care este legenda acestor doi îngeri?!

Pe 8 noimbrie, an de an, se serbează Soborul Sfinților Mihail si Gavriil, cei care sunt consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai. În continuare, vom afla povestea Sfinților Mihail și Gavril, semnificația numelui și alte detalii.  

Citeste si: Acatistul Sfinților Mihail și Gavriil. De ce se citește această rugăciune și ce mesaje se trimit în această zi sfântă

Legenda Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil 

Gavril, în ebraică înseamnă „Dumnezeu este puterea mea” și este considerat a fi mesagerul veștilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a dat vestea sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana despre naşterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea cea bună, naşterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavril. Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă.

A fost primul care a rostit numele lui Iisus, cel care a trimis taina cea mare a întrupării Domnului, vestea zămislirii, cât și a dat nume Sfântului Ioan Botezătorul. 

Sfinții Mihail și Gavril! Care este legenda arhanghelilor care se sărbătoresc pe 8 noiembrie 2022
Sfântul Gavril îi dă vestea nașterii lui Hristos Fecioarei Maria [Sursa foto: Doxologia ]

Citeste si: Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Ce se dă de pomană la sărbătoarea ”Moșilor de Arhangheli”

Arhanghelul Gavriil mai este și  arhanghelul bucuriei. 

Sfântul Arhanghel Mihail, socotit, cum e cu adevărat, îngerul dreptății sau al legii dumnezeiești, s-a arătat de foarte multe ori, în Vechiul Testament și în Noul Testament, fiind considerat conducătorul cetelor îngerești. Intervine în fața oștirilor dușmanilor, apărând pe cei care cereau lui Dumnezeu ajutor. Sunt multe cazuri de intervenții în Vechiul Testament. În Noul Testament, Arhanghelul Mihail apare la Invierea Domnului și el ridică piatră de pe ușa mormântului (sursă: https://www.scribd.com/doc/112536870/Sfinții-Arhangheli-Mihail-Și-Gavriil-Pr-Sofian ).  

Sfinții Mihail și Gavril! Care este legenda arhanghelilor care se sărbătoresc pe 8 noiembrie 2022
 Mihail [Sursa foto: Doxologia ]

Legenda Sfinților Mihail și Gavriil 

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil au grijă și de cei care sunt în viață, fiind în permanentă păzitorii oamenilor, de când s-au născut, până în ultima lor zi. Arhanghelul Mihail veghează la căpătâiul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. 

Arhanghelul Mihail poartă cheile raiului, este un înfocat războinic împotriva diavolului și se mai spune că el este cel care dă drumul gerului să vină treptat pe pământ. Etnologul Ania Moldoveanu spune că arhanghelul Gavril a fost îngerul păzitor al Lui Iisus Hristos pe pământ. Tot el a fost cel care a fost mesagerul prim, prin intermediul căruia divinitatea transmite oamenilor prin grația sa inspirație, intuiție și harul clarviziunii, scrie Libertatea