Stiri

Sărbătoare azi, 2 iunie 2022: Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor. Ce nu este bine să faci azi?

Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor
Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor
Sărbătoare azi, 2 iunie 2022: Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor. Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor sunt sărbătorite la 40 de zile de la Paște.

Sărbătoare azi, 2 iunie 2022: Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor. Tradiţii şi obiceiuri

Semnificația Zilei Eroilor 2022

Ziua Eroilor este marcată la Alba Iulia în 2 iunie, printr-o manifestare organizată de Prefectura Alba. În această zi este celebrată memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

La Sfânta Liturghie săvârșită în Bisericile Ortodoxă sunt pomeniți eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a

credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.

Citeste si: Mesaje de Rusalii 2022: Urări şi imagini cu text pentru reţelele sociale

Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor
Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor

Obiceiuri de Ziua Eroilor 2022

Ministerul Apărării Naționale organizează în fiecare an comemorări la cimitire, mausolee și monumente comemorative de război, ceremonii, expoziții etc. Locațiile în care se organizează astfel de evenimente sunt Mormântul Ostașului Necunoscut, Monumentul Eroilor căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit “Filantropia”, Monumentul Eroilor Patriei și Cimitirul Eroii Revoluției.

Activități de acest tip se organizau în trecut și în instituțiile de învățământ, unde veneau ca invitați de onoare veteranii de război, care erau omagiați prin spectacole organizate de profesori și elevi.

Sărbătoarea Înălțării Domnului 2022

Inaltarea Domnului este praznuita la 40 de zile dupa Inviere, in Joia din saptamana a VI-a, dupa Pasti. Anul acesta o sarbatorim pe 2 iunie. Este cunoscuta in popor si sub denumirea de Ispas. In aceasta zi crestinii se saluta cu "Hristos S-a inaltat!" si "Adevarat S-a inaltat!". IPS Bartolomeu Anania afirma ca noi folosim acest salut fie din nestiinta, fie din exces de evlavie, deoarece el nu este atestat de Biserica. Si marturiseste ca noi sarbatorim Pastile cu asertiunea "Hristos a inviat!", la care ni se raspunde cu confirmarea "Adevarat, a inviat!", pentru ca Invierea nu a avut martori, ea a fost receptata cu indoieli si necredinta. In vreme ce Inaltarea Domnului a avut martori, ea a fost o despartire izvoritoare de lumina, deoarece ucenicii s-au intors in Ierusalim "cu bucurie mare". Din acest motiv in cartile noastre de slujba nu exista o salutare similara cu aceea de la Sfintele Pasti, potrivit Creștinortodox.ro.

Sărbătoare azi, 2 iunie 2022: Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor. Ce nu este bine să faci azi?
Sărbătoare azi, 2 iunie 2022: Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor. Ce nu este bine să faci azi?[Sursa foto: Facebook]

Hristos S-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, in vazul Apostolilor si a doi ingeri. Ingerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca acestia sa nu se lase coplesiti de durerea despartirii.