Stiri

România nu a fost acceptată în spaţiul Schengen, după ce Austria s-a opus

România nu va intra în Spațiul Schengen
România nu va intra în Spațiul Schengen [Sursa foto: PixaBay]
Austria a votat împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Olanda s-a opus Bulgariei.

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană reuniți, joi, la Bruxelles, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), au refuzat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. România nu a primit votul în Consiliul JAI pentru aderarea la spațiul Schengen. Singura unanimitate a fost în cazul aderării Croației, însă pentru România și Bulgaria au fost două voturi negative.

Austria a votat împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen
Austria a votat împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen[Sursa foto: Twitter]

România nu va intra în Spațiul Schengen

Unul a fost al Austriei, care a refuzat în ciuda tuturor datelor și argumentelor oficiale de la nivelul UE să susțină România, pe motiv că nu are suficient de protejate frontierele, ceea ce ar oferi cale liberă migranților ilegali. Germania și Luxemburg au fost cele două state care au pus mari presiuni pe Austria pentru a vota ca România și Bulgaria să nu intre în Spațiul Schengen, după ce au făcut același lucru și cu Croația. În

ce privește Olanda, aceasta a ținut să menționeze că susține aderarea României, însă nu și pe a Bulgariei. Dar, cum votul s-a dat la pachet, s-a văzut nevoită să respingă și țara noastră.

Citește și: Un oraș din România va înlocui artificiile de Revelion cu un spectacol de drone și lasere. Care este explicația

„Austria este singura țară care s-a opus aderării României la Spațiul Schengen după ce a confirmat, în trecut, că susține aderarea. (…) România nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru situația internă din Austria. României i s-au făcut multe nedreptăți, de cele mai multe ori, la realizarea acestora, a pus umărul Rusia. Simțim că Rusia este pe cale să se mai bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României.”,  a declarat Lucian Bode, ministru de Interne.

Lucian Bode
Lucian Bode[Sursa foto: Facebook]

Într-un comunicat transmis joi, MAE consideră că acest rezultat este „complet injust şi lipsit de orice motivare obiectivă”, mai ales în condiţiile în care România a acţionat cu „deschidere şi transparenţă” î n relaţia cu toţi partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a ţării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experţii UE şi ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie şi noiembrie 2022.

Citește și: Tim Burton, regizorul serialului ”Wednesday” de pe Netflix, a vorbit despre impresia pe care i-a lăsat-o România: „Un amestec foarte interesant de lucruri și locuri”

„O să votez astăzi împotriva lărgirii Spațiului Schengen către România și Bulgaria. Consider că e greșit ca un sistem care nu funcționează în multe locuri să fie mărit și mai mult chiar în acele locuri și am avut în acest an în Austria peste 100.000 de treceri ilegale ale frontierei. Dintre ele, 75.000 nici măcar nu au fost înregistrate. Acest lucru înseamnă că sistemul nu funcționează.”, Gerhard Karner, ministrul de Interne austriac.

Gerhard Karner
Gerhard Karner

Gunnar Strommer, ministrul de Interne al Suediei, a declarat joi la Bruxelles că este pregătit să susțină intrarea în Spațiul Schengen a celor trei state, deoarece este de părere că toate îndeplinesc condițiile necesare.

Gunnar Strommer
Gunnar Strommer[Sursa foto: Facebook]

„Sunt gata să votăm pentru Croația, România și Bulgaria în Schengen. Cred că e în interesul comun al UE, cele trei țări îndeplinesc toate criteriile necesare pentru a fi parte din Schengen”, a spus oficialul suedez la intrarea în sediul Consiliului UE din Bruxelles.