Stiri

Repartitoarele pentru căldură, obligatorii după data de 31 decembrie 2022

Repartitoarele pentru căldură
Repartitoarele pentru căldură devin obligatorii după data de 31 decembrie 2022 [Sursa foto: PixaBay]
Românii care locuiesc în bloc au parte de o nouă cheltuială. Repartitoarele pentru căldură devin obligatorii.

Repartitoarele pentru căldură devin obligatorii pentru românii care locuiesc în bloc. Cei care locuiesc la bloc și au încălzire centralizată sunt obligați să-și monteze contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică sau repartitoare pe fiecare calorifer, până la finalul anului, la 31 decembrie 2022. 

Citeste si: Când se dă drumul la căldură în sezonul de iarnă 2022- 2023?

Motivul pentru care cei care au deja repartitoare trebuie să le schimbe 

Toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui înlocuite, potrivit unui OUG publicat în Monitorul Oficial.

„În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se arată în OUG 130/2022, care modifică Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică.

Nu au scăpat de obligații nici românii care au deja repartitoare în casele lor. Cei care au deja repartitoare, dar nu pot fi citite de la distanță, trebuie să le înlocuiască până la 1 ianuarie 2027.

Până la începutul anului 2027, toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. Există și o excepție, pentru asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Aceste asociații pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

Repartitoare pentru căldură
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii până la finalul anului 2022 [Sursa foto: PixaBay]

Cât costă montarea repartitoarelor

Toți românii vizați de această nou schimbare trebuie să știe că montarea unui repartitor costă între 70-100 de lei, fiind nevoie de un dispozitiv pentru fiecare calorifer din apartament. Consumatorii trebuie să plătească și pentru citirea lor. Pentru un apartament cu patru calorifere, costurile se pot ridica la aproximativ 15 lei lunar, potrivit Adevărul.

Repartitoarele pot fi montate doar de firme autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, iar lista acestor firme este site-ul instituției. În cazul contorului montat la intrarea în locuință, costul de instalare pornește de la 1.000 de lei.