Stiri

"Puteai să spui doar Tatăl Nostru!" Primele declarații ale studenților români care se aflau în Turcia, în timpul cutremurului devastator

Primele declarații ale studenților români care se aflau în Turcia
Cutremur în Turcia
Mai mulți studenți români aflați în Turcia au cerut sprijinul autorităților române după cutremurul puternic. Tinerii au vorbit despre momentele de coșmar prin care au trecut.

Un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş din Turcia au cerut sprijinul Ambasadei României la Ankara, în urma cutremurului de 7,8 grade, urmat de zeci de replici, produs luni la granița dintre Turcia și Siria și soldat cu peste 500 de morți și mii de răniți.

În urma dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, MAE afirmă că grupul se află în siguranță.

O echipă consulară mobilă a Ambasadei României la Ankara s-a deplasat la fața locului cu două autovehicule, pentru a prelua studenții și cadrul universitar, urmând să fie stabilite detaliile despre repatrierea în țara noastră.

Primele declarații ale studenților români care se aflau în Turcia, în timpul cutremurului devastator
Cutremur în Turcia

Primele declarații ale studenților români care se aflau în Turcia când au avut loc seismele

În urma seismelor devastatoare care au avut loc în Turcia și care s-au soldat cu mii de morți și răniți, mai mulți studenți români plecați prin programul ERASMUS au rămas blocați în țara lovită puternic de seism.

Citește și: Angelina Jolie și-a îngrijorat fanii din mediul online. De ce a izbucnit în plâns și cine i-a adus această stare: ”Lupta pentru dreptate continuă!”

"A fost groaznic(...) Nu e ceva cu care pot să compar. Efectiv toată casa era un roller-coaster(...) tablourile cădeau, farfuriile, vedeai cum se dărâmă totul și puteai să spui doar 'Tatăl nostru'.

După ce s-a terminat, ne-au scos pe toți în stradă. Am prins două replici. După aceea, am ieșit în stradă. Am așteptat în stradă. Până nu s-a terminat, cu ghilimelele de rigoare, n-am intrat înapoi. Apoi, când s-au liniștit treburile, am intrat, am prins următorul seism. Am avut timp doar să ne facem bagajele. Noi acum suntem în fața scării, urmează să ajungem în Ankara, iar în Ankara ni s-a găsit deja cazare de către facultatea noastră. O să rămânem peste noapte iar pe data de 8 noi sperăm să ajungem în România" a spus Ioana Alexe, potrivit antena3.ro.

Primele declarații ale studenților români care se aflau în Turcia, în timpul cutremurului devastator
Cutremur în Turcia

Tânăra a spus că le-au fost găsite bilete de avion și speră să ajungă teferi. Ea a mai mărturisit că, împreună cu colegii săi, au reușit să ia legătura cu familiile lor și că speranțele lor de a ajunge în capitala turcă pentru a decola spre România depindeau de taxiurile către gara sau la autogara din oraș. 

"Cei de la ambasadă și cei de la consulat nu pot să spun că ne-au fost de mare ajutor. Rectorul Sorin Câmpeanu ne-a ajutat. Ni s-au găsit deja bilete de avion. O să plecăm în Ankara. Din Ankara o să luăm avionul pe 8, de dimineață, și o să ajungem România de dimineață, sperăm cu bine." a spus aceasta, potrivit aceleiași surse menționate anterior.

Numere de telefon pentru cetățenii români

MAE spune că nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalări din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați. Ambasada României la Ankara va continua dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune.

Citește și: Connect-R, confesiuni emoționante: ”Stomacul este al doilea creier”. Cum s-a vindecat artistul de anxietate și depresie

De asemenea, Ministerul de Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Pentru situații dificile, speciale, cu un caracter de urgență, este disponibil telefonul secției consulare: +90.532.318.1726.