Stiri

Premieră mondială: Germania a inaugurat primele trenuri cu hidrogen din lume: „Suntem mândri că am putut să aducem această tehnologie” - VIDEO

 Germania a inaugurat primele trenuri cu hidrogen din lume
Germania a inaugurat primele trenuri cu hidrogen din lume
Germania a inaugurat prima flotă de trenuri cu hidrogen din lume, reprezentând o premieră mondială. Avem detalii în articol!

Germania a inaugurat miercuri, 24 august, prima linie feroviară din lume ce funcţionează în întregime cu hidrogen, o etapă majoră pentru decarbonizarea sectorului feroviar, în pofida provocărilor şi a problemelor de aprovizionare ridicate de această tehnologie inovatoare, informează AFP.

 Germania a inaugurat primele trenuri cu hidrogen din lume
Germania a inaugurat primele trenuri cu hidrogen din lume

Noul tren conceput de Alstom combină hidrogenul îmbarcat la bord cu oxigenul prezent în aerul ambiant, graţie unei pile de combustie instalate în tavan.

Aceasta din urmă produce electricitatea necesară tractării garniturilor. Trenurile concepute în Franţa, dar asamblate în Germania circulă doar pe o distanţă de 100 de kilometri. Garniturile au costat, în total, 93 de milioane de euro. 

Operatorul feroviar regional LNVG a declarat că această flotă, care a costat 93 de milioane de euro (93 de milioane de dolari), va evita eliberarea în atmosferă a 4 400 de tone de CO2 în fiecare an.

Citeste si: Un bărbat a adormit în tren și s-a trezit în aceeași gară. Trenul nu mai placase către destinație: „Asta e cea mai ciudată întâmplare”

„Suntem foarte mândri că am putut să aducem această tehnologie spre o exploatare comercială, în cadrul unei premiere mondiale", a declarat miercuri CEO-ul Alstom, Henri Poupart-Lafarge.

Comenzi

Testele comerciale au fost desfăşurate începând din 2018 pe această linie, prevăzând circulaţia regulată a două trenuri cu hidrogen. Alte legături feroviare îi vor urma exemplul: grupul Alstom a semnat patru contracte pentru mai multe zeci de trenuri, în Germania, Franţa şi Italia, şi afirmă că cererea va continua să crească.

Experții susțin că până la sfârșitul anului 2035, aproximativ 20% dintre trenuri vor funcționa cu hidrogen. În prezent, un tren regional din două funcţionează în Europa cu tehnologie diesel. 

Citeste si: Metrorex: 50 de trenuri noi vor fi introduse la metroul din București

"Numai în Germania, între 2.500 şi 3.000 de trenuri diesel vor putea fi înlocuite cu trenuri cu hidrogen", a declarat Stefan Schrank, şef de proiect la Alstom.