- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Planta rară din Bucovina care crește doar pe crestele munților și care are proprietăți miraculoase

Mulți români aleg să folosească tratamente naturiste pentru ameliorarea diferitelor afecțiuni de care suferă. Ghințura se numără printre cele mai căutate plante medicinale, considerându-se că aceasta are proprietăți miraculoase. Din cauza unei exploatări excesive, aceasta a devenit o plantă rară și poate fi culeasă doar din culturi speciale. Iată cum se folosește ghințura, dar și pentru ce este recomandată.
Iată tot ce trebuie să știi despre ghințură și proprietățile ei [Sursa foto: Facebook Beauty of Nature by Iulia ]
Ce beneficii oferă ghințura pentru sănătate?
Ghințura este o plantă perenă, erbacee, cu creștere foarte lentă. Aceasta poate fi găsit în zonele deluroase și montane, unde este umezeală și umbră. Planta, considerată monument al naturii, are o tulpină dreaptă, rădăcini foarte amare și închise la culoare de 50-100 de centrimetri și flori mari galbene sau albastre. Aceasta înflorește în lunile iulie-septembrie și nu este consumată de animale din cauza gustului amar proeminent.
Având în vedere că este o plantă rară și ocrotită prin lege, în deosebi specia numită Gentiana Lutea, aceasta poate fi culeagă doar din culturi speciale, toamna sau primăvara devreme, după ce a împlinit 15 ani. Ghințura are proprietati tonice, vermifuge, antiseptice, depurative, detoxifiante, antiinflamatoare, antitumorale, antimalarice, antipiretice, stomahice și acțiune coleretic-colagoga. Aceasta oferă numeroase beneficii pentru sănătate, astfel că este la mare căutare. Planta stimulează digestia, îmbunătățește tranzitul indestinal, funcțiile hepatice și biliare, reduce excesul ponderal, stimulează funcția sistemului nervos, ajută în creșterea poftei de mâncare, combate gripa și răceala, anemia, bolile de inimă și de rinichi, oboseala, stările depresive, frisoanele, durerile de dinți și vindecă reumatismul.
Consumul de ghințură poate să le dea dureri de cap persoanelor mai sensibile și ar trebui să fie evitat de cele care suferă de gastrite hiperacide sau de ulcer gastric. În sarcină sau în alăptare nu s-au descoperit până acum contraindicații în ceea ce privește consumul de ghințură.
Unde se găsește ghințura?[Sursa foto: remediilenaturii.ro]
Cum se folosește ghințura, planta cu proprietăți miraculoase din Bucovina?
Ghințura poate fi consumată sub formă de tinctură sau ceai pentru tratarea afecțiunilor enumerate mai sus. Mai întâi, cei care vor să se bucure de proprietățile ei trebuie să pună rădăcina plantei la uscat sau să o cumpere direct uscată din magazinele naturiste. Tinctura se face prin amestecarea bucăților mici din rădăcină cu alcool de 70 de grade.
Ceaiul se prepară amestecând rădăcinile uscate cu apă și se consumă o cană sau două pe zi, înainte de mese. Ghințura poate fi folosită și extern, amestecând 100 de grame de rădăcini uscate și măcinate cu un litru de apă. Compoziția obținută se aplică sub formă de comprese pe rănile care se vindecă mai greu.