Stiri

O cometă care apare o dată la 50.000 de ani poate fi văzută cu ochiul liber. Când este vizibilă pe Pământ?

cometa 2023
Când este vizibilă cometa pe Pământ [Sursa foto: Pixabay ]
O cometă, care a putut fi văzută ultima dată în urmă cu 50.000 de ani, trece în curând pe lângă Pământ.

O cometă recent descoperită ar putea fi vizibilă cu ochiul liber în timp ce trece pe lângă Pământ și Soare în zilele următoare, pentru prima dată în 50.000 de ani.

Astronomii anunță că, după ce a călătorit din zonele înghețate ale Sistemului nostru Solar, cometa numită C/2022 E3 (ZTF) se va apropia cel mai mult de Soare pe 12 ianuarie și va trece cel mai aproape de Pământ pe 1 februarie, după ce oamenii de știință au descoperit-o prima oară în urmă cu aproape un an de zile, potrivit News.ro.

Cum poate fi văzută cel mai bine cometa C/2022 E3 (ZTF) 

Cometa, numită C/2022 E3 (ZTF), se va apropia cel mai mult de Soare pe 12 ianuarie și va deveni vizibilă în acea dimineață în toată emisfera nordică. Cometa va deveni din ce în ce mai strălucitoare pe măsură ce se apropie de Soare și ar trebui să fie ușor vizibilă cu ajutorul unui binoclu, dar și cu ochiul liber, a anunțat NASA.

cometa 2023
O cometă care apare la 50.000 de ani va fi vizibilă cu ochiul liber [Sursa foto: Pixabay ]

În Marea Britanie, cei care își doresc să vadă cometa C/2022 E3 (ZTF) trebuie să se trezească mai devreme, deoarece va fi vizibilă doar la primele ore ale dimineții, înainte de răsăritul soarelui.

Citește și: Lună Nouă ianuarie 2023: Cum sunt zodiile influențate. Horoscop general

Observarea cometei poate fi văzută și cu ochiul liber, însă în zonele în care ceru este senin. Dacă orașul în care locuiți există un grad mare de poluare, asta ar putea îngreuna observarea cometei cu ochiul liber.

Oricine dorește să încerce să o observe pe cerul nopții, aceasta ar putea fi vizibilă când este la aproximativ 26 milioane de mile de Pământ, cu magnitudinea estimată la +6.

cometa 2023
Cum poate fi observată cometa C/2022 E3 (ZTF) [Sursa foto: Pixabay ]

Cometa a fost descoperită în urmă cu aproape un an de zile

Astronomii au observat prima oară lumina verzuie a cometei și coada de praf aurie în luna martie a anului 202, folosind un echipament specific de la Observatorul Zwicky Transient, potrivit Profit.ro.

La acest moment, cometa este la 117 milioane de mile de Pământ și încă mai are ceva cale de parcurs până când va fi în punctul cel mai vizibil pe 1 februarie.

Realizată din gheață și praf, care emite o aură verzuie, se estimează că cometa are un diametru de aproximativ un kilometru. Asta o face semnificativ mai mică decât NEOWISE, ultima cometă vizibilă cu ochiul liber, care a trecut de Pământ în martie 2020, și Hale-Bopp, care a trecut în 1997, cu un diametru potențial de sfârșit de viață de aproximativ 60 de kilometri.