Stiri

Noul Cod Rutier 2022: Ce schimbări se aplică din acest an

Noul Cod Rutier 2022: Ce schimbări se aplică din acest an
Odată cu intrarea în 2022, s-au produs mai multe schimbări în noul Cod Rutier.

 Noul an a venit cu mai multe modificări în Codul Rutier, iar participanţii la trafic trebuie să ţină cont de noile legi. Iată care sunt cele mai importante schimbări din Codul Rutier.

Citeste si: Chestionare auto 2022. Sfaturi pentru obținerea permisului de conducere

Cele mai importante modificări în Codul Rutier 2022

 Guvernul a adoptat propunerile pentru modificarea Codului Rutier, iar noile măsuri au intrat în vigoare. Una dintre cele mai importante schimbări prevede introducerea de cursuri de conducere defensivă şi de prim-ajutor, atât pentru obţinerea permisului de conducere cât şi pentru cei care au permisul suspendat. 

Noul Cod Rutier 2022: Ce schimbări se aplică din acest an

  "Anual, aproape 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în accidente rutiere pe drumurile din România şi aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite. Nu putem asista pasivi la pierderea de vieţi omeneşti şi cea mai simplă cale este prevenţia. Cred că educaţia rutieră poate fi un pas înainte, în sensul în care, pe de o parte, poate ajuta la conştientizarea pericolului pe care condusul agresiv îl reprezintă şi – pe de alta – îi pregăteşte pe şoferi să conducă defensiv.

 De asemenea, abilitatea de a acorda corect primul ajutor în caz de accident auto poate salva vieţi omeneşti, motiv pentru care am propus obligativitatea unui curs de prim ajutor ca o precondiţie pentru obţinerea permisului", a declarat senatorul USR Cosmin Poteraş, iniţiatorul actului normativ, într-un comuniat de presă.

Noul Cod Rutier 2022: Ce schimbări se aplică din acest an

 De asemenea, noul Cod Rutier prevede că permisele de conducere se vor putea obţine de acum încolo doar de persoanele care au absolvit zece clase. O altă modificare a Codului Rutier prevede o nouă plafonare a punctului de amendă pentru anul care tocmai a început. Măsura este aplicabilă de la 1 ianuarie 2022, conform deciziei guvernului de la finele anului 2021. 

Citeste si: Dialog viral între un polițist și un șofer după ce a fost oprit în trafic: „Pe Waze arată că sunteți pe cealaltă stradă”

 Au fost luate măsuri şi contra teribiliştilor care merg pe contrasens sau pe banda de urgenţă a autostrăzii. Amenzile ar putea ajunge până la 2.900 de lei, iar şoferii s-ar putea alege şi cu suspendarea permisului pentru 4 luni de zile, în condiţiile în care până acum sancţiunea era valabilă doar 3 luni.