Stiri

Mauna Loa, cel mai mare vulcan din lume, a erupt după aproape 40 de ani! Fenomenul ar putea atrage mai mulți turiști

Mauna Loa
Mauna Loa, cel mai mare vulcan din lume, a erupt după aproape 40 de ani [Sursa foto: Twitter ]
Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa, a început să erupă după aproape 40 de ani.

Vulcanul Mauna Loa, situat în statul american Hawaii, a început să erupă pentru prima dată în ultimii 38 de ani. Anunțul a fost făcut de Serviciul de prospectare geologică al SUA (USGS), iar primele imagini au fost deja surprinse și postate pe rețelele de socializare.

Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, a erupt ultima oară în lunile martie și aprilie din 1984. Cercetătorii au avertizat încă din primăvara anului trecut că Mauna Loa ar putea erupe din nou.

Din imaginile postate în mediul online se poate observa cum râuri de lavă se răspândesc pe scoarța vulcanului.

Prima reacție a autorităților din Hawaii, după ce vulcanul Mauna Loa a erupt

Autoritățile din Hawaii au ridicat nivelul de alertă de la „precauție” la „avertisment”. Chiar dacă situația se află sub control, autoritățile avertizează erupția poate evolua rapid, iar scurgerile de lavă ar putea deveni periculoase pentru comunitate.

În aceste momente, autoritățile asigură că traseul lavei nu pune în pericol nicio proprietate, dar avertizează persoanele cu boli respiratorii să rămână în locuințe.

„Oamenii cu boli respiratorii ar trebui să rămână în casă pentru a evita inhalarea particulelor de cenușă, iar cei care ies trebuie să își acopere gura și nasul cu o mască”, a avertizat autoritățile din Honolulu. „Posibilă daune aduse culturilor și animalelor. Daune minore ale echipamentelor și infrastructurii. Vizibilitate redusă. Poate fi necesară o curățenie pe scară largă ”, au anunțat autoritățile, potrivit CNN.

Mauna Loa
Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, a început să erupă [Sursa foto: Twitter ]

Eruperea vulcanului ar putea atrage mai mulți turiști în Hawaii

Odată cu erupția Mauna Loa pentru prima dată în aproape 40 de ani, companiile din Insula Hawaii se așteaptă deja să vadă tot mai mulți turiști în zonă, în perioada iernii. Localnicii s-au mai confruntat cu asemenea situații în 2018 și în 2020, când rezervările au cunoscut o creștere în momentul în care vulcanul Kilauea a început să erupă din nou, potrivit Hawaii News Now

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre Vulcanul Stromboli

Cei care plănuiesc o vizită în Hawaii în următoarea perioadă trebuie să se consulte cu compania aeriană înainte de veni la aeroport, în contextul în care unele dintre ele ar putea să își anuleze zborurile din cauza vulcanului. Southwest Airlines a anunțat că a anulat deja cinci zboruri către și dinspre Honolulu, din cauza erupției vulcanului.

„Pasagerii cu zboruri către Aeroportul Internațional Hilo (ITO) sau Aeroportul Internațional Ellison Onizuka Kona de la Keahole (KOA) ar trebui să se consulte cu compania aeriană înainte de a se îndrepta către aeroport din cauza activității vulcanice de la Mauna Loa”, se arată într-un aviz al companiei aeriene.