Stiri

Liverpool va găzdui Eurovision 2023. Anunțul oficial făcut de organizatori

Liverpool va găzdui Eurovision 2023
Liverpool va găzdui Eurovision 2023
Liverpool a fost selectat drept oraș gazdă pentru cea de-a 67-a ediție a Eurovision Song Contest 2023.

După ce Ucraina a câştigat Eurovision 2022, am aflat că nu această ţară va găzdui ediţia viitoare a competiţiei muzicale din cauza războiului. Oraşul Liverpool va găzdui ediţia 2023 a concursului Eurovision, care va avea loc în luna mai, a anunţat EBU, organizatorul evenimentului. Concursul va avea loc în cadrul Arenei Liverpool de lângă râul Mersey, sâmbătă, 13 mai 2023, cu semifinalele în data de marți, 9 mai, și joi, 11 mai 2023.  

Liverpool a fost ales în urma unui proces viguros de licitație între orașele din Marea Britanie. Au fost examinate facilități precum locul de desfășurare a competiției, capacitatea de găzduire a miilor de delegații care vor vizita orașul, echipajul deținut, fani și jurnaliști, de asemenea, infrastructură și cultura orașului gazdă, care va reflecta victoria Ucrainei în 2022.

Liverpool va găzdui Eurovision 2023
Liverpool va găzdui Eurovision 2023

Citeste si: Televiziunea din Republica Moldova anchetează votul propriului juriu la Eurovision 2022 pentu că nu a acordat niciun punct României

Ultimele două orașe de pe lista scurtă au fost Glasgow și Liverpool, după ce Birmingham, Leeds, Manchester, Newcastle și Sheffield nu au fost selectate.

„Orașul este sinonim cu muzica și Liverpool Arena depășește toate cerințele necesare pentru a pune în scenă un eveniment global de această amploare. Am fost foarte impresionați de pasiunea de care orașul a dat dovadă îmbrățișând Concursul și de ideile lor în legătură cu felul în care îi vor plasa pe câștigătorii de anul trecut, din Ucraina, în prim-plan, când mii de fani vor veni în luna mai. Acesta va fi primul Eurovision Song Contest care se va desfășura în Marea Britanie din ultimii 25 de ani și, pe măsură ce colaborăm cu postul de televiziune gazdă, BBC, pentru a sărbători victoria Ucrainei, această producție unică promite să fie într-adevăr una specială.”, a spus supraveghetorul executiv al Eurovision Song Contest, Martin Österdahl.

Liverpool va găzdui Eurovision 2023
Liverpool va găzdui Eurovision 2023

Liverpool, noua gazdă pentru Eurovision 2023

Oraşul-gazdă al competiţiei din 2023 a fost anunţat vineri seara, iar sâmbătă dimineaţă hotelurile erau deja rezervate, unele locuri de cazare fiind anunţate la preţuri de peste 4.000 lire sterline pe noapte. Directorul centrului Culture Liverpool, Claire McColgan, a declarat că, în opinia sa, impactul economic preconizat de 30 de milioane de euro pentru Liverpool, unde contribuţia vizitatorilor reprezintă 47% din economie, a fost subestimat.

Citeste si: Eurovision 2023 nu va putea fi organizat în Ucraina: „Siguranța tuturor trebuie să fie primordială”

„Lucrurile sunt destul de sumbre, aşa că a avea acea luminiţă la capătul tunelului în care ştii că oraşul va fi plin de oameni, probabil timp de o lună de zile înainte de Eurovision, te-ar ajuta să mergi mai departe dacă ai fi o afacere mică. Acesta este unul dintre motivele pentru care am decis să facem acest lucru, deoarece am vrut să protejăm şi să stabilizăm acest sector care a fost afectat de COVID şi care va fi afectat acum de criza costului vieţii şi de ceea ce va urma. Este vorba de locurile de muncă şi de vieţile oamenilo ”, a spus ea.

Orchestra Kalush a câștigat Eurovision Song Contest 2022 cu piesa „Stefania”. A fost a treia victorie a Ucrainei în istoria concursului.