Stiri

Este informaţia momentului! Ziua de naștere a angajaților din România ar putea fi liberă și plătită: ”Contribuie la motivarea resursei umane”

 Ziua de naștere a angajaților din România ar putea fi liberă și plătită
Ziua de naștere a angajaților din România ar putea fi liberă și plătită [Sursa foto: PixaBay]
Un proiect depus de curând propune ca angajații să fie liberi de ziua de naștere. Angajatorul ar urma să plătească ziua liberă.

Românii care sunt angajaţi ar putea avea o nouă zi liberă plătită în fiecare an, dacă un proiect depus la Parlament va fi aprobat şi promulgat de preşedinte. Proiectul de lege, iniţiat de 19 senatori PNL şi unul de la PSD, vine în completarea articolului 139 din Legea nr. 53/2003 (Codul Muncii). Modificarea principală pe care senatorii vor să o facă în Codul Muncii se referă la acordarea unei zile libere persoanelor salariate cu ocazia zilei de naştere.

Ziua liberă se va acorda și la stat, și la privat

Citește și: Dimineața Nebună: Vești importante pentru români. Când vor fi eliberate buletinele electronice și care sunt principalele modificări- AUDIO

„Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi îşi serbează ziua de naştere contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, de stat sau privat.

În cadrul oricărei entităţi- instituţie publică, organizaţie economică etc-, resursa umană este singura resursă capabilă să producă şi să reproducă toate celelalte resurse aflate la dispoziţia acestei entităţi. Fie că vorbim de resursa financiară, tehnologică sau, după caz, materială. Un salariat motivat va contribui activ la creşterea eficienţei organizaţiei respective”,
 au explicat inițiatorii proiectului, atunci când au explicat motivele pentru care l-au depus.

Ziua de naștere a angajaților din România ar putea fi liberă și plătită
Ziua de naștere a angajaților din România ar putea fi liberă și plătită[Sursa foto: PixaBay]

O nouă zi liberă pentru toţi angajaţii din România

Un alt motiv pentru care a fost depus proiectul are legătură și cu faptul că românii lucrează cele mai multe ore pe săptămână. Studiile Eurostat au arătat faptul că, în 2020, angajații din România au fost pe primul loc la acest capitol.

Citește și: In 2023 vom avea mai mult concediu! Când poți solicita angajatorului zile suplimentare libere

Ziua de naştere este un eveniment anual, în viaţa fiecăruia dintre noi, şi trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de a-şi petrece această zi aşa cum îşi doreşte. Singur, cu familia ori cu prietenii”, au mai spus inițiatorii proiectului.

Ziua de naștere a angajaților din România ar putea fi liberă și plătită
Ziua de naștere a angajaților din România ar putea fi liberă și plătită

Ei au arătat că angajaţii din România au fost pe primul loc în UE la numărul orelor lucrate pe săptămână în 2020, conform datelor de la Eurostat, oficialul europeană de statistică. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional.