Stiri

Ediţia din 2022 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, record de spectatori! 102.000 de plătitori de bilete, peste 130.000 de participanţi

Ediţia din 2022 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a înregistrat un record de spectatori
Record de spectatori la TIFF 2022 [Sursa foto: tiff.ro]
Festivalul Internaţional de Film Transilvania a doborât toate recordurile de audiență în ediția din acest an.

Un nou record în istoria Festivalului Internaţional de Film Transilvania! Cele 200 de filme sosite din 55 de țări au adus în fața ecranelor de cinema un număr de 102.000 de plătitori de bilete, cu 8% mai mult față de 2019, anul în care se stabilise recordul anterior.

Evenimentele cu acces gratuit, printre care s-au numărat activitățile din programul TIFF în familie, întâlnirile organizate la TIFF Lounge, expozițiile de la Muzeul de Artă, Ukrainian Street Food Day, dar și proiecțiile și concertele pentru care cetățenii ucraineni au avut intrare liberă, au contribuit la bilanțul final, care indică peste  130.000 de participanți la TIFF 2022

Citeste si: Participanții la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, acces gratuit la bicicletele „Stranger Things”

„Cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania s-a încheiat spectaculos duminică, pe 26 iunie, marcând un nou record în istoria evenimentului. Cele 200 de filme sosite din 55 de ţări au adus în faţa ecranelor de cinema un număr de 102.000 de plătitori de bilete, cu 8% mai mult faţă de 2019, anul în care se stabilise recordul anterior", se arată într-un comunicat transmis, marţi, de organizatorii festivalului.

Ediţia din 2022 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a înregistrat un record de spectatori
Record de spectatori la TIFF 2022[Sursa foto: tiff.ro]

Record de spectatori la TIFF 2022

În topul celor mai vizionate filme ale ediției se află  Rețeaua Jane  (r. Phyllis Nagy),  Maigret  (r. Patrice Leconte),  Metronom  (r. Alexandru Belc),  Iluzii pierdute  (r. Xavier Giannoli) și  Clubul șomerilor  (r. David Marqués). Cel mai popular eveniment din programul ediției a fost proiecția specială din ultima seară de festival.  Competiția oficială, noul film al duo-ului regizoral argentinian Mariano Cohn și Gastón Duprat, a atras peste 3.200 de plătitori de bilete în Piața Unirii Open Air.

Cele mai urmărite filme românești au fost:  Capra cu trei iezi, debutul regizorului Victor Canache, distins cu Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc,   Balaur, în regia lui Octav Chelaru, și documentarul  Pentru mine tu ești Ceaușescu  (r. Sebastian Mihăilescu).

Citeste si: TIFF 2022: Cele mai noi filme distribuite de Independența Film vor rula la eveniment

Printre cele mai iubite și votate filme se numără și  Regele Mihai: Drumul către casă, produs de John Florescu, care a avut parte de o proiecție specială în cadrul festivalului.

Ediţia din 2022 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a înregistrat un record de spectatori
Record de spectatori la TIFF 2022[Sursa foto: tiff.ro]

TIFF 2023

Ediţia cu numărul 22 va avea loc între 16 şi 25 iunie, la Cluj-Napoca. Până atunci, cele mai apreciate filme din festival vor fi proiectate la Bucureşti, între 21- 24 iulie, la Cinema Elvira Popescu. Filmele TIFF vor poposi şi în ţară, la Sibiu (7-10 iulie), Reşiţa (5- 7 august), Alba-Iulia (la Alba Iulia Music & Film Festival, între 19- 21 august) şi Oradea (2-4 septembrie).