Stiri

Dimineața Nebună: Vești importante pentru români. Când vor fi eliberate buletinele electronice și care sunt principalele modificări - AUDIO

Când vor fi eliberate buletinele electronice
Când vor fi eliberate buletinele electronice
Se schimbă buletinele în 2023. Ce modificări aduc cărțile de identitate cu cip și când vor fi eliberate?

Compania Națională Imprimeria Română (CNIN) a anunțat că noile cărți de identitate electronice vor fi dotate cu aceste cipuri speciale, menite să facă mai ușoară viața tuturor românilor. Cetățenii urmează să aibă alte cărți de identitate emise la nivel național până la finele acestui an. Proiectul a fost scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne și urmează să fie aprobat de Guvern.

Locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul buletinului, fără a mai fi prezentat pe noile cărți de identitate simple.

De asemenea, adresa de domiciliu va rămâne inscripționată, dar nu va mai fi prezentă și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. În momentul de față, costul eliberării unei cărți electronice de identitate, în proiectul pilot din județul Cluj, e de 67 de lei. 

Când vor fi eliberate buletinele electronice
Când vor fi eliberate buletinele electronice

Lucian Bode, ministrul de Interne, spunea cu câteva luni în urmă că emiterea noilor buletine se va extinde până în vara acestui an pentru București, iar în alte municipii și județe până la finalul lui 2023.

Din 2024 nu se vor mai emite cărți de identitate în formatul actual.

Statul va suporta costul eliberării noilor cărți electronice de identitate

Totodată, costul eliberării acestor noi cărți de identitate sunt suportate de către statul român prin programul fondurile alocate în acest scop prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Citește și: Un an de la începutul războiului din Ucraina: Tot ce trebuie să știi despre invazia care a „cutremurat” Europa. Cronologia evenimentelor

„Regulamentul UE 2019/1157 stabilește expres forma și conținutul documentului de identitate care poate avea și funcția de document de călătorie la nivelul statelor membre în Uniunea Europeană. În aceste condiții, pentru categoria de vârstă 0-14, neexistând obligația de obținere actului de identitate, urmează să se elibereze doar carte de identitate electronică”, se arată în nota de fundamentare.

Când vor fi eliberate buletinele electronice
Când vor fi eliberate buletinele electronice

Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, însă doar la cererea părinților. Proiectul are ca scop atingerea unui număr uriaș al cetățenilor care vor avea aceste cărți de identitate, mai exact 8.500.000.

Ce se întâmplă cu românii care au plătit pentru noile cărți de identitate?

În acest moment, costul eliberării unei cărți de identitate noi este de 67 de lei, dar s-a stabilit că suma va fi suportată de stat.

Citește și: Bucureștiul va avea două parcuri noi în 2023. În ce zone se vor afla

(1) Contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârstă mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, în condițiile și limitele stabilite prin hotărâre a Guvernului.
(2) Prin hotărârea prevăzută la alin. (1) se stabilește și mecanismul de asigurare a contravalorii cărții electronice de identitate”, arată un proiect MAI.

Despre acest subiect au discutat și matinalii Mișu și Cosmin în matinalul ”Dimineața Nebună. Cei care nu au fost pe frecvențe pot asculta întregul moment chiar aici.