Stiri

Dimineața Nebună: Cutremur de 5,3 grade pe scara Richter în România. A fost resimțit și la București. Audio

Cutremur de 5,3 în România
Cutremur de 5,3 în România
Un cutremur a avut loc, în această dimineaţă, şi a fost resimţit în Bucureşti, dar şi în alte oraşe din România. Seismul a avut o magnitudine de 5,3 pe Richter.

Cutremur, joi dimineaţa în România. Seismul s-a înregistrat la ora 06:50, în zona seismică Vrancea şi a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la 69km NE de Ploiești, 76km E de Brasov, 114km V de Braila, 117km V de Galati, 118km N de Bucuresti, 126km S de Bacău, 148km NE de Pitești, 183km N de Ruse, 190km E de Sibiu, 206km SV de Iași.

Cutremur puternic în România
Cutremur puternic în România

Despre acest subiect au discutat și Mishu și Cosmin în matinalul Dimineața Nebună. 

A fost emisă o notificare de alertă seism

Mai mulţi cetăţeni au primit mesaje prin care au fost informaţi despre producerea seismului. Unii utilizatori Android au primit o notificare cu câteva secunde înainte de cutremur.

Citeste si: România, locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță din Europa. Câte zile libere au elevii românii

IGSU anunţă că în cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).

notificare de alertă seism
notificare de alertă seism

Ce trebuie să faceţi în timpul cutremurului

 • Nu are importanţă unde vă aflaţi în momentul producerii cutremurului.
 • Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului.
 • Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon.
 • Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.
 • Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior.
 • Protejaţi-vă capul şi faţa.
 • Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.
 • Dacă sunteţi în scaun cu rotile, blocaţi-i rotilele şi protejaţi-vă capul şi ceafa.
 • Dacă sunteţi într-un loc public (de exemplu: un magazin), adăpostiţi-vă în locuri cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele.
 • Nu ieşiţi afară unde aţi putea fi rănit. Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Cand liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.

Citeste si: Pe ce dată începe Black Friday? Top reguli de respectat pentru a nu fi păcălit

 • ATENŢIE! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde iar geamurile se pot sparge.
 • DACĂ SUNTEŢI ÎN EXTERIORUL CLĂDIRII adăpostiţi-vă într-un loc sigur, departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Staţi la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
 • DACĂ SUNTEŢI ÎNTR-UN VEHICUL rămâneţi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie. Opriţi-vă într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte şi imobile.
 • DACĂ VĂ AFLAŢI PE MUNTE fiţi atent în jur şi căutaţi un loc sigur unde să vă adăpostiţi. Pe pantele instabile, sunt posibile căderi de pietre sau de copaci ori alunecări de teren.