Stiri

De la 1 decembrie BNR dă în circulație bancnota de 20 de lei. Cum arată prima bancnotă care are o figură feminină?!

De la 1 decembrie BNR dă în circulație bancnota de 20 de lei. Este prima bancnotă care are o figură feminină
De la 1 decembrie BNR dă în circulație bancnota de 20 de lei. Este prima bancnotă care are o figură feminină [Sursa foto: Profit ]
Banca Națională a României a anunțat că începând cu 1 decembrie va da în circulație bancnota de 20 de lei. Pe bancnotă va fi figura Ecaterinei Teodoroiu

Banca Națională a României a anunțat că de la 1 decembrie vom avea o nouă bancnotă. Este vorba despre bancnota de 20 de lei, singura bancnotă care are chipul unei femei, cel al Ecaterinei Teodoroiu. Bancnota a fost prezentată pentru prima dată vineri, în cadrul unei conferințe de presă, informează News.ro.

„Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Naţională a României va pune în circulaţie o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei.

Noua bancnotă va fi prezentată publicului vineri, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, anunță BNR. 

Punerea în circulaţie a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

Cum arată bancnota de 20 de lei? 

La conferința de presă susținută vineri, Mugur Isărescu a declarat că în istorie au mai existat bancnote cu chiul unei femei, însă niciodată nu a fost vorba de personalităţi istorice reale, ci reprezentări feminine simbolice sau alegorice.  

De la 1 decembrie BNR dă în circulație bancnota de 20 de lei. Cum arată prima bancnotă care are o figură feminină?!
De la 1 decembrie BNR dă în circulație bancnota de 20 de lei. Cum arată prima bancnotă care are o figură feminină?![Sursa foto: News.ro]

„Este adevărat însă că în 2018, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, BNR a lansat o bancnotă pentru colecţionare, pe care s-a regăsit portretul unui personaj istoric feminim, Regina Maria a României, prezentată alături de Regele Ferdinand I, având un rol numismatic, pentru colecţionari, şi tiraj mic”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României.  

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv. 

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin, conform Mediafax

Motivul pentru care a fost ales chipul Ecaterinei Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei

Prin punerea chipului Ecaterinei Teodorescu pe bancnota de 20 de lei se arată o largă susținere a egalității de gen și mai ales a rolului major al personalităţilor feminine în istoria şi societatea românească. Guvernatorul BNR spune că vrea ca prin această reprezentare oamenii să fie conștienți de puterea şi sacrificul de care femeile au dat dovadă şi continuă să dea dovadă în societatea noastră, fiind şi un mod de a celebra Armata Română.