Stiri

Cine este Daniel Dineș și cum a ajuns să aibă doar în câțiva ani o avere mai mare decât Ion Țiriac

Cine este Daniel Dineș și cum a ajuns să aibă doar în câțiva ani o avere mai mare decât Ion Țiriac
[Sursa foto: Facebook ]
Daniel Dineş este un programator român, care deţine singura companie născută în România şi listată la Bursa din New York.

 UI Path este o companie înfiinţată în Bucureşti de Daniel Dines şi Marius Tîrcă şi care în acest moment este evaluată la aproximativ 7 miliarde de dolari. Aceasta s-a specializat în dezvoltarea de roboţi sowtfare, care automatizează procesele de lucru în companii.

Cine este Daniel Dineş, fondatorul gigantului UI Path

 Originar din Oneşti, Daniel Dineş a absolvit Facultatea de Matematică Informatică în 1997. Acesta a fost dezamăgit însă de stilul de predare şi de profesori, aşa că s-a apucat să înveţe singur un limbaj de programare, la sfatul unui prieten, care câştiga de zece ori mai mulţi bani decât el.

"După câteva luni m-am angajat la o firmă care nu avea destule calculatoare. Aşa că lucram noaptea, de la 8 seara, pe un calculator de la ei. A fost plăcerea vieţii mele. Era un calculator puternic pentru perioada aceea, a fost jucăria mea timp de şase luni. Îmi puneam muzică, eram singur, studiam, lucram", a declarat Dineş.

Cine este Daniel Dineș și cum a ajuns să aibă doar în câțiva ani o avere mai mare decât Ion Țiriac

 În 2000, Daniel Dineş a fost selectat de Microsoft şi a primit oferta de a pleca în Statele Unite ale Americii, pe un salariu de 60 de mii de dolari pe an. Nu s-a acomodat însă peste ocean, iar după cinci ani s-a întors în România şi a fondat firma DeskOver. L-a selectat pe Marius Tîrcă, un tânăr talentat student la Politehnică, să îi fie partener. Firma de apartament a funcţionat câţiva ani, timp în care Dineş a învăţat şi mai mult cum funcţionează această piaţă.

 În 2013, Dineş chiar s-a gândit să închidă compania. DeskOver producea componente software de automatizare, pe care însă le foloseau alte firme IT să realizeze programe finite. Norocul a fost când apărut un clinet din India. Rivalii de pe piaţă ai românilor, o firmă din Anglia, au cerut prea mulţi bani pentru proiect, aşa că indienii s-au reorientat către compania lui DIneş.

 În 2014 au mai apărut alţi doi clienţi importanţi, iar de atunci, compania s-a dezvoltat datorită feedbackului acestor trei firme. În 2015, o companie din Londra a finanţat compania lui Dineş cu 1,6 milioane de euro, bani care au fost folosiţi pentru extindere. 30 de milioane au venit în 2017, în urma unei alte finanţări, iar după a doua finanţare de acest nivel, de 153 de milioane de dolari, firma a fost evaluată la 1,1 miliarde de dolari. 

Cine este Daniel Dineș și cum a ajuns să aibă doar în câțiva ani o avere mai mare decât Ion Țiriac
Dineş, pe coperta revistei Forbes, în 2019[Sursa foto: Facebook ]

 În acest moment, cei doi fondatori români UI Path deţin peste 50% din întreaga companie. Firma are sediul central la New York şi are sucursale în 25 de ţări din toată lumea.