Stiri

Ce se întâmplă cu salariul minim și pensiile din 2023: "Ne dorim să se întâmple de la 1 ianuarie”

 Ce se întâmplă cu salariul minim și pensiile din 2023?
Ce se întâmplă cu salariul minim și pensiile din 2023? [Sursa foto: Facebook]
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit încă o dată despre salariului minim pe economie și pensiile din 2023.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a explicat că salariul minim în România ar putea fi majorat până la valoarea de 3.000 de lei brut, iar majorarea ar putea fi aplicată de la 1 ianuarie 2023. Oficialul precizează că a discutat cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, dar și cu premierul Nicolae Ciucă, și au ajuns de comun acord demararea unui dialog social cu partenerii sociali un salariu minim adecvat în România de la începutul acestui an.

De asemenea, Marius Budăi apreciază că majorare a salariului minim în România va avea consecințe pozitive asupra angajaților, dar și asupra angajatorilor.

 Ce se întâmplă cu salariul minim și pensiile din 2023?
Marius Budăi, Ministrul Muncii[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Vești bune pentru tineri! Vezi ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de călătorii gratuite prin toată Europa

„Va fi o majorare de la 1 ianuarie 2023. Valoarea majorării urmează să fie regăsită în momentul în care vom construi bugetul pe anul 2023. Am văzut că şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul au spus că ne dorim şi vom reuşi în acest an să aprobăm deja bugetul pentru 2023”, a declarat Marius Budăi.

Discuții importante în Coaliția de guvernare

Ministerul Muncii va stabili exact care va fi salariul minim brut garantat în plată. Atât pensiile, cât și salariile, vor fi recalculate în funcție de rata inflației din anul 2021, respectiv 5,1%.

„Ministerul Muncii este în strânsă legătură cu celelalte ministere, cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană. De săptămâna viitoare, vom discuta cu partenerii sociali despre salariul minim brut garantat în plata, dar și pe viitoarea reforma a pensiilor. Împreună sunt sigur că ne vom încadra în acest jalon de 9.4% din PIB. Avem acea plafonare şi compensare. Tot ce a fost pe durata de iarnă a anului 2021-2022, ca și compensare pentru consumatorii casnici, Ministerul Muncii a achitat către furnizori până la ultimul leuţ. Avem această măsură și pentru iarna 2022-2023 și suntem pregătiți să o implementăm”, a explicat Marius Budăi.

 Ce se întâmplă cu salariul minim și pensiile din 2023?
Marius Budăi, Ministrul Muncii[Sursa foto: Facebook]

Ce spune premierul Nicolae Ciucă 

Și premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre majorarea salariului minim în România. Oficialul a declarat că este cât se poate de posibil ca începând cu anul 2023 să crească salariul minim și pensia în România. 

Nicolae Ciucă 
Nicolae Ciucă [Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Anunț important pentru cei care au tichete sociale! Toți beneficiarii pot utiliza voucherele pentru alimente: „Au fost date pentru a sprijini populația”

„Este cât se poate de posibil, există voința politică atât a PNL cât și a PSD, astfel încât să putem să luăm o astfel de decizie”, a declarat Nicolae Ciucă.