Stiri

Când și de ce se trece pe sub masă la Biserică în Săptămâna Mare 2022? Semnificaţia acestui obicei

Când se trece pe sub masă în Săptămâna Mare?
[Sursa foto: Facebook ]
Când se trece pe sub masă la Biserică în Săptămâna Mare 2022? Credincioşii trec pe sub masă în Săptămâna Mare, obicei ce semnifică coborârea şi ridicarea din groapa morţii.

Când se trece pe sub masă la Biserică în Săptămâna Mare 2022? Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri din Săptămâna Mare este trecerea pe sub masă. Iată când are loc acest ritual, care sunt tainele sale şi ce semnifică!

De ce se trece pe sub masă în Săptămâna Mare

Toate bisericile creştin ortodoxe respectă tradiţia trecerii pe sub masă. În centrul bisericii, feţele bisericeşti aşază o masă pe care este pus Sfântul Epitaf.

Acesta este confecționat din pânză de in, mătase sau catifea și pe el se află imprimată icoana punerii în mormânt a Mântuitorului. Credincioşii vor trece pe sub această masă, obicei ce semnifică intrarea în mormânt împreună cu Iisus Hristos, urmată de învierea alături de El. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului. 

"Trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf se face, de regulă, în genunchi, se face într-o poziţie în care toţi creştinii vor să arate o maximă pietate faţă de icoana Mântuitorului mort şi pus în mormânt astfel încât să se înţeleagă că toţi conştientizează că El a murit nu din vinovăţia lui, ci ca să absolve în faţa lui Dumnezeu propria noastră vinovăţie, a fiecăruia în parte”, a spus preotul Nicolae Crângaşu pentru DCNews.ro.

Când se trece pe sub masă în Săptămâna Mare?

Când se trece pe sub masă în Săptămâna Mare

Obiceiul trecerii pe sub masă din Săptămâna Patimilor are loc în Vinerea Mare, cea mai importantă zi din postul Paştelui. Această zi aminteşte cel mai mult de patimile îndurate de Mântuitorul Isus Hristos şi mai este numită Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. Mulţi dintre credincioşi aleg să ţină post negru în Vinerea Mare, în semn de respect şi apreciere pentru umilinţele şi suferinţele îndurate de Isus Hristos. Conform tradiţiei, se spune că toate persoanele care ţin post negru în Vinerea Mare vor fi protejate de boli şi vor avea spor în toate lucrurile pe care doresc să le facă. 

Citeste si: Zile libere Paștele ortodox 2022. Vezi care sunt zilele libere plătite de angajator