Stiri

Alexandru Rafila a anunțat stare de alertă epidemică în România. Iată ce presupune

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila a anunțat stare de alertă epidemică  [Sursa foto: Pixabay]
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre creșterea numărului de cazuri de gripă în România.

Cazurile de gripă din România au început să crească îngrijorător în ultima perioadă, motiv pentru care autoritățile au ieșit cu primele măsuri. În decursul zilei de joi, 5 ianuarie 2023, Alexandru Rafila a făcut o serie de declarații, în care a anunțat că nu se declară epidemie de gripă.

În schimb, ministrul Sănătății a anunțat că este declarată o stare de alertă epidemică, care nu impune restricții, ci doar o serie de recomandări pentru perioada următoare.

El a mai anunțat că școlile își vor începe cursurile în mod normal, însă se recomandă purtarea de măști de către cadrele didactice și copii.

Citește și: Cum vor începe elevii școala, fizic sau online?! Anunțul făcut de Ministrul Sănătății: „Vom propune aceeaşi modalitate de monitorizare”

Măsurile recomandate de ministrul Sănătății pentru populație

Alexandru Rafila a declarat în cadrul conferinței de presă de joi că nu va emite un ordin pentru declararea epidemiei de gripă, deoarece ar deveni obligatorii carantina și izolarea atât a persoanelor infectate, cât și a contacților, ceea

ce ar avea impact negativ asupra activității economice.

alexandru rafila
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății [Sursa foto: Pixabay]

Astfel, ministrul Sănătății a anunțat o serie de recomandări pentru populație în această perioadă, inclusiv purtarea măștii în spațiile aglomerate.

„Avem câteva seturi de măsuri. Unele sunt pentru populația generală, sunt măsuri recomandate, nu sunt diferite de cele din pandemie: evitarea aglomerației, purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență și continuarea vaccinării antigripale. În școli și grădinițe: triajul zilnic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție. Am discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul a mai adăugat că va exista o scădere a cazurilor de gripă în următoarele 2-3 săptămâni, însă este important ca populația să fie tot mai atentă în această perioadă.

gripa romania
Se recomandă purtarea măștilor în spațiile aglomerate [Sursa foto: Pixabay]

Primele două decese confirmate cu gripă în România

Autoritățile au anunțat joi primele două decese confirmate cu virus gripal din acest sezon. Este vorba despre două femei în vârstă de 25 de ani, respectiv 50 de ani, prima dintre ele neavând alte afecțiuni asociate.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că au fost raportate 4.961 de cazuri de gripă clinică la nivel național, comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă.