Stiri

A treia zi de Crăciun: Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan

 A treia zi de Crăciun: Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan
A treia zi de Crăciun [Sursa foto: PixaBay]
Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii, este prăznuit pe data de 27 decembrie. Iată ce nume se sărbătoresc în această zi!

Ca în fiecare an, Sfântul Ștefan este prăznuit de către Biserica Ortodoxă pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, iar pentru români această zi este încărcată de tradiții și obiceiuri. Sfântul Ștefan este recunoscut drept primul martir care a fost condamnat de autoritățile iudaice, așa că în cea de-a treia zi de crăciun este bine să aducem în casă icoană Sfântului, ajutându-i astfel pe și creștinii care suferă probleme de sănătate.

 A treia zi de Crăciun: Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan
A treia zi de Crăciun [Sursa foto: libertatea]

Citește și: Tradiții și obiceiuri în Ajun de Crăciun 2022. Vezi care este semnificația zilei de 24 decembrie

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ștefan? 

Numele Ştefan vine de la grecescul Stephanos care înseamnă „coroană”, „ghirlandă” sau „cunună”, simbolizând astfel o modalitate prin care erau încununați învingătorii. Sfântul, Ștefan a fost condamnat la moarte în anul 33, pentru că propovăduia credinţa în rândul oamenilor.

Alte nume care sunt sărbătorite de Sfântul Ștefan: Ștefan; Ștefania; Ștefana; Ștefănuț; Ștefănică; Stefanela; Stefanos; Stefanida; Stefania; Stefanel; Steful; Steflea; Fănica; Fane; Fănel; Fanache; Fana; Istvan; Fănuța.

Citește și: Program supermarketuri de Crăciun și Revelion 2022. Orarul marilor magazine de sărbători

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan

În zonele din Muntenia, în a treia zi de Crăciun se prepară pâinicile lui Ștefan. Acestea sunt pregătite dintr-un aluat de formă rotundă, asemănător cu cel de cozonac, uns cu miere, simbolizând pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ștefan. Acest dulciuri se sfințesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

 A treia zi de Crăciun: Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan
A treia zi de Crăciun [Sursa foto: pexels]

De Sfântul Ștefan sunt pomeniți cei care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele de mâncare sunt împărțite de cele mai multe ori persoanelor tinere care poartă numele mucenicului.

Persoanele care trec printr-o împrejurare dificilă, se judecă de mult timp cu o persoană orgolioasă sau se confruntă cu probleme de sănătate este bine să aducă în casa lor o icoană a Sfântului Ștefan, sfințită chiar în acea zi.

Pentru sporul casei sau pentru sănătatea membrilor familiei care se confruntă cu probleme de sănătate de ceva timp, trebuie să să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar pentru persoanele care se află într-un conflict sunt recomandate reconcilierile în această zi.

Tot pentru binele persoanelor, care trec prin momente dificile este foarte bine să dăruim icoana Sfântului Ștefan sau o candelă nouă aprinsă pentru sănătatea celor pe care îi iubim.

Este o zi în care trebuie să primeze buna înțelegere între oameni, așa că este bine ca în cazul în care o persoană te supără, să îl eviți și să nu alimentezi conflicte.

Citește și: 5 colinde care se cântă în Ajunul Crăciunului

Ce să nu faci în a treia zi de Crăciun ca să nu ai ghinion tot anul?

Chiar dacă se crede că Sfântul Ștefan ne protejrează călătoriile, În a treia zi de Crăciun, nu sunt recomadate drumețiile sau alte deplasări în zonele izolate.

 A treia zi de Crăciun: Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan
A treia zi de Crăciun [Sursa foto: pexels]

În această zi de sărbătoare nu se face treabă prin casă și nu se spală hainele.

Nu este bine să te cerți cu nimeni în această zi, chiar dacă persoana respectivă ți-a greșit sau tu ești cel care are dreptate. Această zi este destinată împăcărilor între oamenii, și se crede că reconcilierile care au loc pe 27 decembrie vor fi mai durabile.