Stiri

A fost lansat sistemul „Ro Alert Copil dispărut”. Cum funcționează?!

A fost lansat sistemul Ro Alert Copil dispărut
A fost lansat sistemul Ro Alert Copil dispăru [Sursa foto: PixaBay]
S-a lansat sistemul Ro Alert pentru copiii dispăruți. Cum va arăta mesajul şi în ce condiții va fi emis?!

Guvernul a lansat miercuri, sistemul „ Ro Alert Copil”  dispărut, prin care oamenii vor fi anunțați atunci când un copil a fost dat dispărut. Alegerea datei de lansare nu a fost întâmplătoare. În 25 mai este Ziua Internațională a Copilului Dispărut.

A fost lansat sistemul Ro Alert Copil dispărut
A fost lansat sistemul Ro Alert Copil dispărut[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: O femeie și-a înscenat răpirea și a folosit banii de răscumpărare de la soț pentru a merge la jocurile de noroc

Textul va fi unul standard şi va conţine semnalmentele copilului, cum ar fi de exemplu, înălţimea, greutatea sau culoarea ochilor şi a părului, data şi locul dispariţiei, dar şi îmbrăcămintea şi accesoriile pe care acesta le purta în momentul dispariţiei. La sfârşitul mesajului va fi inclus şi un link pe care, dacă îl accesaţi, veţi primi mai multe informaţii şi fotografia copilului căutat.

În funcţie de indicaţiile primite de poliţistul care preia cazul, alerta ar putea fi emisă însă şi pe raza mai multor localităţi, dacă părinţii au indicii că minorul ar fi putut fugi din oraş.

A fost lansat sistemul Ro Alert Copil dispăru
A fost lansat sistemul Ro Alert Copil dispăru[Sursa foto: PixaBay]

Mii de copii dispăruți

Conform unui comunicat de presă al IGPR în perioada 30 aprilie 2021 – 20 aprilie 2022, la nivelul Poliției Române au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind dispariţiile de copii, în aceste cauze fiind dispusă căutarea, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional.

Citeste si: Un leu umblă liber pe străzile din Târgovişte! Autoritățile au emis un mesaj RO-Alert: „Rămâneți în locuințe”

Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 5.315 minori mai mari de 14 ani. Majoritatea copiilor dispăruţi sunt găsiţi de poliţişti în primele 24-48 de ore de la primirea sesizării. Astfel, în perioada de referinţă, au fost rezolvate 7.572 de sesizări, se mai arată în comunicat.