Stiri

29 martie 2022 - Ziua Mondială a Pianului

29 martie - Ziua Mondială a Pianului
29 martie - Ziua Mondială a Pianului
În fiecare an, pe 28 martie, Ziua Mondială a Pianului unește iubitorii de pian de pe tot globul, sărbătorind „regele instrumentelor muzicale”.

Muzicianul german, Nils Frahm, a fondat Ziua Mondială a Pianului în 2015. A ales data de 28 martie, pentru că este a 88-a zi a anului iar pianul are 88 de clape. 

Ziua încurajează, de asemenea, pianiștii de toate vârstele și abilitățile să cânte în spații publice. Instrumentele muzicale sunt grupate în familii. Este relativ ușor să determinați cărei familii aparțin majoritatea instrumentelor. Nu este cazul, însă, cu pianul.

Unii spun că este un instrument de percuție. Alții spun că aparține familiei stringurilor. Mulți ar spune că pianul este unic prin faptul că aparține ambelor familii.

Citeste si: Cătălin Măruță, noi detalii despre scandalul cu Alex Velea! Ce s-a întâmplat, de fapt, între cei doi?!: „Eram prieteni, dar totul s-a terminat”

Istoria pianului

Bartolomeo Cristofori din Italia a inventat pianul în 1700. A fost numit pentru prima dată „clavicembalo col piano e forte”.

În cele din urmă, numele său a fost scurtat la pian. De-a lungul anilor, pianul a trecut de la un stil de bază la multe tipuri diferite. Acestea includ verticală, spinetă, consolă, studio, verticală, digitală, pianola (pian cu auto-player), grand și baby grand. Aceste tipuri de piane vin într-o varietate de dimensiuni diferite. 

29 martie 2022 - Ziua Mondială a Pianului
29 martie 2022 - Ziua Mondială a Pianului[Sursa foto: PixaBay]

Majoritatea oamenilor cântă la pian pentru că este distractiv și relaxant. Cu toate acestea, există și multe alte beneficii ale cântatului la pian.

Este o modalitate excelentă de a învăța cum să simți muzică. Accentuează abilitățile motorii fine și îmbunătățește coordonarea mână-ochi. Îmbunătățește abilitățile cognitive și intelectuale, inclusiv îmbunătățirea memoriei. Este grozav pentru sănătatea mintală, deoarece cei care cântă la pian experimentează mai puțină depresie și anxietate. Cu atât de multe beneficii ale pianului, astăzi este o zi grozavă pentru a vă înscrie copiii la lecții de pian sau pentru a vă înscrie chiar pe dumeavoastră. 

29 martie 2022 - Ziua Mondială a Pianului
29 martie 2022 - Ziua Mondială a Pianului[Sursa foto: PixaBay]

Pianul există încă din anii 1700, creând muzică frumoasă de sute de ani. Acest instrument complex are cea mai largă gamă de tonuri și poate cânta acompaniament și melodie în același timp, făcându-l un instrument complet, independent și câștigându-și titlul de „regele instrumentelor muzicale”

Cântatul la pian îmbunătățește sănătatea mintală, arată studiile, iar persoanele care cântă la pian au tendința de a experimenta mai puțină anxietate și depresie. Câteva minute pe zi la pian pot îmbunătăți stima de sine și te pot face să te simți și mai pozitiv.