Stiri mondene

25 de ani de la moartea prințesei Diana: Filmul tragediei care a întristat întreaga planetă

25 de ani de la moartea prințesei Diana
25 de ani de la moartea prințesei Diana
Pe 31 august 2022 se împlinesc 25 de ani de la moartea prințesei Diana.

Anul acesta, pe 31 august se împlinesc 25 de ani de la moartea Prințesei Diana, care și-a pierdut viața într-un accident de mașină la Paris, șoferul fiind orbit de blițul paparazzilor care o urmăreau. Accidentul a avut loc la capătul unei curse nebune prin capitala Franței. Puțin după miezul nopții, după ce au luat cina la „Ritz”, Diana şi Dodi al Fayed au părăsit hotelul pe uşa din spate, încercând să evite paparazzi.

Într-un pasaj din zona Place de la Concorde, autoturismul s-a izbit de unul dintre pilonii de beton, cu 180 de kilometri pe oră. 

25 de ani de la moartea prințesei Diana:
25 de ani de la moartea prințesei Diana:

Serviciile de urgență au fost chemate rapid la fața locului, iar Xavier Gourmelon, care făcea parte din echipa de intervenție, spune că inițial nu știa că Diana era una dintre victime. Moartea neaşteptată a prințesei a devenit una dintre cele mai misterioase și controversate dispariții ale unei personalități din istoria recentă. 

La început, paparazzi au fost învinuiți pentru accident, dar în 1999, un judecător francez a declarat că vina aparține lui Paul, șoferul lor, din cauza nivelului ridicat de alcool în sânge și a medicamentelor prescrise în organismul său, potrivit Britannica. Singurul supraviețuitor al accidentului a fost Trevor Rees-Jones, care era garda de corp a lui Dodi. Bărbatul a rămas în comă timp de 10 zile, dar acum este șeful global al securității pentru AstraZeneca, potrivit Daily Mail. 

25 de ani de la moartea prințesei Diana
25 de ani de la moartea prințesei Diana

Care au fost ultimele cuvinte ale Prințesei Diana

În momentul când prințesa Diana s-a stins din viață în urma accidentului rutier care a avut loc în Paris, în 1997, Xavier Gourmelon a fost unul dintre membrii echipajului de urgență ajuns la fața locului și a dezvăluit ultimele cuvinte ale acesteia.

„Doamne, ce s-a întâmplat”, a exclamat Prințesa Diana.

25 de ani de la moartea prințesei Diana
25 de ani de la moartea prințesei Diana

Citeste si: Un Ford Escort condus de prințesa Diana, scos la licitație. Câți bani valorează

De asemenea, pompierul a precizat că n-a văzut sânge în jurul ei, ci doar o rană la umărul drept. La scurt timp, însă, ea a intrat în stop cardio-respirator.

”Mașina a fost distrusă și noi a trebuit să ne facem treaba la fel ca la orice accident rutier. Pentru mine, însă, a fost doar un accident rutier banal. Am văzut că avea o rană la umărul drept, dar, în rest, nimic semnificativ. Nu era sânge în jurul ei. Am ținut-o de mână, i-am spus să se calmeze, i-am spus că sunt acolo ca să o ajut. Ea m-a întrebat apoi <<Doamne, ce s-a întâmplat>>. Ca să fiu sincer, am crezut că va supraviețui. Din momentul în care am știut că e în ambulanță și că era vie, m-am așteptat să supraviețuiască. Am fost foarte trist să aflu că a murit la spital. Acum știut că avea leziuni interioare serioase. Întreg episodul mă urmărește și acum. ”, a povestit pompierul.

25 de ani de la moartea prințesei Diana
25 de ani de la moartea prințesei Diana

Cine a fost Lady Diana

Supranumită „prințesa inimilor”, Lady Diana s-a născut la 1 iulie 1961 și a fost cel de-al treilea copil din cei patru ai Vicontelui de Althorp, Edward John Spencer și ai lui Frances Ruth Burke Roche. După divorțul părinților săi, toți copiii au rămas în grija tatălui. Lady Diana a devenit cunoscută în toată lumea după căsătoria cu Charles. A avut doi copii cu acesta: prinții William și Harry, dar a avut o căsnicie umbrită de relația soțului ei cu Camilla. În final, divorțul a fost inevitabil.

Lady diana si Charles
Lady diana si Charles 

Citeste si: Rochia de mireasă a Prințesei Diana va fi expusă la Palatul Kensington

De la moartea acesteia, o serie de filme, musicals și expoziții i-au fost dedicate, precum și diferite intervenții culturale. Acum, un nou documentar HBO, intitulat „The Princess”, explorează viața Dianei în atenția publicului, folosind înregistrări audio și video de arhivă pentru a descrie natura toxică a expunerii sale constante în mass-media și evenimentele care au dus la moartea sa. Documentarul a fost lansat pe 13 august, în preajma celei de-a 25-a aniversări a decesului ei.