Stiri

24 ianuarie 2023: Programul evenimentelor organizate în Piața Unirii din Iași

24 ianuarie 2023: Programul evenimentelor organizate în Piața Unirii din Iași
Programul evenimentelor organizate în Piața Unirii din Iași [Sursa foto: Facebook]
Ca în fiecare an, pe data de 24 ianuarie au loc o serie de manifestări impresionante în Piața Unirii. Iată cum va arăta Iașiul anul acesta de Mica Unire.

Pe data de 24 ianuarie 2023, Iașul va găzdui o serie de manifestări dedicate împlinirii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. Mii de oamenii sunt așteptați în Piața Unirii pentru a asista la ceremonii impresionante, menite să amintească de Ziua Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859. 

24 ianuarie 2023: Programul evenimentelor organizate în Piața Unirii din Iași
Programul evenimentelor organizate în Piața Unirii din Iași[Sursa foto: freepik]

Citește și: Evenimente Mica Unire 2023. Vezi ce orașe se vor organiza ceremonii pe 24 ianuarie

Ce au pregătit autoritățile pentru a celebra 164 de ani de la Unirea Principatelor Române?

În fiecare an, pe data de 24 ianuarie, este sărbătorită Mica Unire, cunoscută ca Unirea Principatelor Române, iar autoritățile din Iași s-au pregătit temeinic pentru acest eveniment. Mii de oameni sunt așteptați în Piața Unirii, iar manifestările vor începe în jurul orei 10:00. Pe lângă evenimentele care sunt organiztae în fiecare an, primarul a declarat că au fost trimise invitații către toate instituțiile statului român, de la Președinție, Parlament și Guvern la universități și diverse asociații.  

„Iașul este locul în care s-a născut România. La 24 ianuarie forțele politice de la momentul respectiv și-au dat mâna și au făcut acest frumos proiect de țară. Iașul este orașul care s-a sacrificat prin propria voință, mutând capitala la București și deschizând, desigur, drumul către Marea Unire”, a declarat primarul Mihai Chirica.

24 ianuarie 2023: Programul evenimentelor organizate în Piața Unirii din Iași
Programul evenimentelor organizate în Piața Unirii din Iași[Sursa foto: Facebook]

În Aula „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi va avea loc evenimentul „Unirea Principatelor Române”, organizat de Primăria Municipiului Iași împreună cu Fundația Colegiului Național de Apărare. La eveniment vor lua parte și invitați din Republica Moldova, inclusiv președintele Academiei Republicii Moldova. 

„Vor fi prezenți la Iași reprezentanți ai tuturor instituțiilor statului român, inclusiv de la Președinție. Din partea Guvernului României este anunțată vizita premierului României, domnul Nicolae Ciucă, alături de miniștri, parlamentari din Camera Deputaților și Senat”, a mai spus primarul.

Citește și: Mesaje de Mica Unire 2023. Urări și felicitări pentru 24 ianuarie 2023: ”Este ziua tuturor românilor, La mulți ani!”

Programul manifestărilor din ziua de 24 ianuarie 2023 organizate în Piața Unirii:

• ora 10.00 – Concert de muzică populară „Noi suntem români!” – partea I (Karla Ursu, David Simion, Maria Ionescu, Loredana Colotin, Ion Macovei și Biatrice Duca)

• ora 11.00 – Manifestările oficiale dedicate împlinii a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române:

– Te Deum (Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Episcopia Romano-Catolică de Iași)

– Discursurile oficialităților centrale şi locale

– Depunerea de coroane de flori la Ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii

24 ianuarie 2023: Programul evenimentelor organizate în Piața Unirii din Iași
Programul evenimentelor organizate în Piața Unirii din Iași[Sursa foto: freepik]

– Parada Militară

– Intonarea „Horei Unirii” și hora populară

• ora 12.30 – Concert de muzică populară „Noi suntem români!” – partea a II-a (Gheorghe Turda, Ciprian Pop, Ştefan Pintilii, Laura Lavric și Ioan Macovei)

– Masa populară: plăcinte „poale’n brâu” şi ceai

• ora 12.45 – Slujba și depunerea de coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Mănăstirea Trei Ierarhi.