Stiri

13 septembrie 2022. Ziua Internațională a Programatorilor. Ce salariu are un programator în România?!

13 septembrie 2022. Ziua Internațională a Programatorilor
13 septembrie 2022. Ziua Internațională a Programatorilor [Sursa foto: PixaBay]
Ziua Programatorilor este sărbătorită pe 13 septembrie sau a 256-a zi a anului. Află care este semnificația acestei zile și cum a luat naștere.

Ziua onorează programatorii și inovatorii care ne fac viața mai ușoară prin inovarea și proiectarea de programe. Ziua este cunoscută și ca Ziua Internațională a Programatorilor, iar sărbătorirea ei se bazează de fapt pe codul binar! Fiecare programator știe că 256 este un număr special. Este reprezentat de un octet de opt biți 256 egal cu 2 cu a opta putere. Această cifră o face cea mai mare putere a două, care este mai mică de 365.

Când este tradusă în cod binar, ziua arată 1 0000 0000, scrie National Today.

Citeste si: 13 septembrie 2022. Ziua Internațională a Ciocolatei

Istoria zilei internaționale a programatorilor 

În 2002, programatorii ruși Valentin Balt și Michael Cherviakov de la Parallel Technologies au reunit oameni și au adunat semnături pentru a îndemna guvernul rus să declare Ziua Programatorilor. Dar abia în 2009, Ministerul Mass-Media și Comunicații din Rusia a recunoscut Ziua Programatorilor ca sărbătoare oficială. Proiectul de lege în onoarea programatorilor de computere a fost semnat de președintele Dmitri Medvedev la 11 septembrie 2009. Ziua este, de asemenea, sărbătorită în diferite zile în diferite țări. În China, Ziua Programatorilor este pe 24 octombrie, care există de mult timp. Data a fost aleasă deoarece poate fi scrisă și ca 1024, care este egal cu 210. În viața reală, 1024 este de obicei tratat ca 1000, ca o interfață între codurile binare și lumea zecimală. Ziua rămâne constantă indiferent de anii bisecți. Înainte ca ziua aceasta să fie propusă pe data de 13 septembrie, oamenii sărbătoreau neoficial Ziua Programatorilor pe 7 ianuarie. Sărbătorile de 7 ianuarie au devenit acum rare.

13 septembrie 2022. Ziua Internațională a Programatorilor
 Ziua Internațională a Programatorilor [Sursa foto: PixaBay]

Ziua Programatorilor onorează programatorii din întreaga lume. Nu există aproape nimeni în lumea modernă care să nu beneficieze de serviciile unui programator. Fie că este vorba de transport sau medicină, finanțe sau educație, programarea este esențială pentru buna funcționare a fiecărui serviciu. Aproape toate companiile majore au nevoie de programatori să-și mențină infrastructura IT.

13 septembrie 2022. Ziua Internațională a Programatorilor
Ziua Internațională a Programatorilor[Sursa foto: PixaBay]

Telecomunicațiile depind, de asemenea, în mare măsură de programatori. Industria auto are nevoie de programatori pentru buna funcționare a liniilor de asamblare. Programatorii ajută, de asemenea, la menținerea securității, a societății și a divertismentului. Avem nevoie de programatori pentru cele mai noi în materie de protecție, design și inovație.

Citeste si: Cum să-ți eficientizezi evoluția în cadrul unor cursuri de programare? Strategii care să te ajute să înveți rapid

Care este salariul unui programator în România?!

Domeniul it este unul aflat într-o continuă dezvoltare și este deja bine-cunoscut faptul că este unul dintre cele mai bine plătite domenii. Un studiu realizat de Codecool arată că veniturile programatorilor din România sunt cu 25% mai mari, comparativ cu țările Europei de Est.

Astfel, în România, un programator junior, fără experiență, câștigă un salariu net anual estimat la 11.300 euro, plasând țara noastră pe locul 25 în topul salariilor.

Un  full-stack developer  care cunoaște și e familiarizat cu mai multe tipuri de tehnologii și limbaje decât cei axați doar pe front-end sau back-end (cele de bază precum HTML5, CSS, JavaScript, cele front-end precum Angular sau React, cele back-end precum Node.js sau PHP, Ruby, Python și altele) pornește de la 4000 lei, și poate ajunge la 7700 lei, interval confirmat și în rapoartele  Brainspotting  din ultimii ani, scrie Codecool. De asemenea, un  middle full-stack developer  poate ajunge la un salariu de peste 10900 lei, iar un senior full-stack developer are, în general, un salariu de peste 16093 lei.