Stiri

13 ianuarie 2022! Ziua Radiodifuziunii publicepublice

13 ianuarie 2022! Ziua Radiodifuziunii publicepublice
13 ianuarie 2022! Ziua Radiodifuziunii publicepublice [Sursa foto: PixaBay]
Ziua Radiodifuziunii publice se sărbătorește anual pe 13 ianuarie și celebrează prima emisiune live pe radio.

Ziua Radiodifuziunii publice se sărbătorește pe 13 ianuarie, această dată fiind reprezentată de prima transmisie în fm, care a fost transmisă de la Opera din New York în 1910.

Citeste si: Horoscop Chinezesc 13 ianuarie 2022. Află ce îți rezervă astrele pentru ziua de joi

În Ziua Radiodifuziunii Publice, sărbătorită anual pe 13 ianuarie, lumea sărbătorește o tehnologie cu totul specială- radioul.

Ziua aceasta îi onorează pe cei care au inventat radioul și au conceput emisiunile publice și le-a oferit oamenilor vremii o nouă apreciere pentru tehnologie și importanța acesteia în viața lor. 

13 ianuarie 2022! Ziua Radiodifuziunii publicepublice. Istoria radioului 

Inventatorul și inginer electric italian Guglielmo Marconi a dovedit posibilitatea comunicării radio atunci când a trimis și a primit prima sa transmisie radio în 1895.

Casele particulare din Regatul Unit, Ungaria, Franța și unele alte locuri aveau linii telefonice convenționale care difuzau știri, muzică, teatru live, music hall, lecturi de ficțiune, emisiuni religioase etc. Acest sistem se numea Electrophone în Marea Britanie, Telefon Hírmondó în Ungaria, și Théâtrophone în Franța. Dar primele sunete, semnale vocale și muzicale, auzite la radio au fost în decembrie 1906, când experimentatorul canadian Reginald Fessenden a produs aproximativ o oră de muzică și discuții din Brant Rock, Massachusetts. Următorii câțiva ani au fost marcați de experimente similare, dar niciunul dintre ei nu a putut susține servicii continue. Însă după patru ani, în New York, în 1910, a fost difuzată de la Metropolitan Opera House o operă live- cu unii dintre cei mai renumiți cântăreți de operă din acea perioadă. Aceasta a devenit prima emisiune radio publică din lume. A rulat timp de câteva ore, această emisiune nu a fost, din păcate, ascultată de mulți oameni și chiar a fost considerată nereușită din cauza calității slabe a sunetului. 

13 ianuarie 2022! Ziua Radiodifuziunii publicepublice
13 ianuarie 2022! Ziua Radiodifuziunii publicepublice[Sursa foto: Facebook]

Până la mijlocul secolului al XX-lea, fiecare țară avea un sistem de difuzare care era – în majoritatea cazurilor – condus și operat de guvern. 

În jurul anului 1945, odată cu inventarea televiziunii, radioul și influența sa s-au transformat. A rămas cel mai răspândit mediu electronic de masă la nivel global, dar s-a confruntat cu concurența din partea diferitelor alte medii. În secolul 21, emisiunile de radio se confruntă cu presiunea competitivă din partea satelitului digital și a serviciilor bazate pe internet, dar par să își păstreze propriile trăsături și să se adapteze la nevoile în schimbare ale ascultătorilor.